Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Stomické pytlíky jako umělecká díla. Výstava v šumperské nemocnici má odbourávat stud a tabu

Umělecky ztvárněné stomické sáčky nově zdobí přízemí radiodiagnostického pavilonu Nemocnice Šumperk, výstava má lidem přiblížit život s umělým vývodem ze střeva či močovodu. Cílem putovní výstavy Pytlík Art je také boření mýtů a tabu spojených se zdravotním stavem, který vyžaduje využívání stomických pomůcek.

Výstavu připravila česká pobočka pacientské organizace ILCO, aby lidem přiblížila život se stomií a ukázala, že za vývod se není třeba stydět. V pavilonu R šumperské nemocnice bude do 27. března 2023. 

Onkologická ambulance ve Šternberku ulehčí život těžce nemocným. Už nebudou muset dojíždět

Lidé ze Šternberka na Olomoucku a okolí, kteří onemocní rakovinou, již nebudou muset jezdit ke specialistům do Olomouce. Zdejší nemocnice otevřela novou onkologickou ambulanci. Otevřená bude pro pacienty jednou týdně, a to vždy ve čtvrtek.

Expozice uměleckých děl vytvořených na stomických pomůckách spolu s příběhy jejich autorů nejen z řad stomiků podle autorky výstavy Jitky Svobodové ukáže veřejnosti, co je stomie a jak vypadá stomický sáček. „Některým z nás zachránila stomie život,“ uvedla Svobodová., která sama má umělý vývod už dvacet let. Dodala, že cílem osvětového projektu je zvýšit povědomí veřejnosti a ukázat, že i se stomií lze žít normální život. „Návštěvou výstavy lidé podpoří náš cíl a společně budeme bořit mýty o stomii,“ podotkla.

Do netradiční výstavy se zapojili také studenti a studentky Střední zdravotnické školy a Vyšší zdravotnické školy Šumperk. Projekt je podle Svobodové velmi nadchnul a středoškoláci se rozhodli přispět do výstavy vlastními výtvory. Do výstavy se může zapojit také veřejnost. „V pavilonu jsou dostupné čisté stomické sáčky, které si zájemci mohou sami pomalovat na základě vlastní fantazie a nemocnici pak odevzdat,“ doplnila mluvčí Nemocnice Šumperk Hana Hanke.

Lékaři Svobodové před 20 lety oznámili, že kvůli zdravotním problémům bude mít stomii. „Bylo mi 28 a vůbec jsem si nedokázala představit, jak budu dál žít. Doma jsem měla roční dceru. Převažovaly u mě smíšené pocity, strach, trapnost, beznaděj a zoufalství,“ řekla Svobodová, která stomii před svými známými ze studu dlouho tajila. „I když začátky s vývodem nebyly vždy lehké, zvládla jsem to. Před třemi lety jsem začala pracovat pro české ILCO a zjistila jsem, že slovo stomie stále vyvolává v podvědomí lidí negativní pocity a pohlíží na ni jako na stigma. Ať už samotní stomici, jejich okolí nebo veřejnost. Je na čase to změnit,“ dodala.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Nemocnice Šumperk

Štítky Zdraví, stomie, vývod, stomické pomůcky, výstava, Pytlík Art, Šumperk, Nemocnice Šumperk, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stomické pytlíky jako umělecká díla. Výstava v šumperské nemocnici má odbourávat stud a tabu  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.