Počasí dnes10 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Epidemie respiračních onemocnění v Olomouckém kraji ustupuje

Oproti předchozímu týdnu zaznamenali hygienici v Olomouckém kraji pokles celkové nemocnosti akutních respiračních infekcí včetně chřipky. Nejvyšší nemocnost byla hlášená v okrese Prostějov, nejnižší na Šumpersku.

Celková nemocnost činila necelých 1200 případů na 100 tisíc obyvatel. Krajští hygienici zaznamenali pokles oproti předchozímu týdnu pokles nemocnosti respiračních onemocnění o 21,2 procenta. Nejvyšší nemocnost hlásí okres Prostějov s 2 059 případy, nejnižší Šumpersko s 532. Nejvíce nemocných zaznamenali hygienici mezi dětmi do pěti let a poté u osob nad 65 let.

„V porovnání s předešlým týdnem jsme zaznamenali mírný nárůst relevantní nemocnosti u onemocnění s klinickým obrazem chřipky, a to o 1,3 procenta,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje Markéta Koutná. Celková nemocnost v kraji je 161 případů na 100 tisíc obyvatel. „K dnešnímu dni nemáme hlášen žádný závažný případ chřipky v kraji,“ dodala mluvčí.

Olomoucká fakultní nemocnice zahájila provoz infekčního oddělení. V plánu je i nová klinika

Až osmnáct pacientů s nakažlivými onemocněními může začátku letošního roku hospitalizovat nové infekční oddělení Fakultní nemocnice Olomouc. Zdravotníci z tohoto pracoviště jsou připraveni pečovat o pacienty, které trápí akutní i chronické...

Od 24. února do 2. března eviduje KHS 380 nových případů onemocnění Covid-19, což je o jeden případ méně než v předešlém týdnu. „K dnešnímu dni nemáme hlášen žádný hromadný výskyt tohoto onemocnění a situaci je proto možné stále hodnotit jako klidnou,“ dodala Koutná.

Nejvyšší záchyt covidu je evidován v okrese Olomouc se 154 nakaženými. Na Prostějovsku se jedná o 118, v Šumperku 56, v Přerově 45 a v okrese Jeseník 7 nakažených. Všichni nakažení jsou ve věku 45-54 let.

V rámci prevence respiračních onemocnění doporučují hygienici dbát na mytí rukou, zakrývání si úst a nosu při kašli nebo kýchání, pravidelné větrání a posilňování imunity nebo vyhýbání se místům s větší koncentrací lidí. „Každý, kdo se necítí dobře, by měl omezit své kontakty a zůstat doma, a tím zabránit případnému šíření nemoci,“ apelovala v závěru mluvčí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Olomoucký kraj, KHS, respirační onemocnění, covid, ústup, nemocnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Epidemie respiračních onemocnění v Olomouckém kraji ustupuje  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.