Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Že je alkohol škodlivý, je v rozporu s tím, co děti vidí kolem sebe, říká odborník z prostějovské nemocnice

Intoxikace léky, drogy a alkohol způsobují vážné zdravotní problémy. Až tisícovka dětí a mládeže každoročně končí na nemocničních lůžkách právě kvůli vážné otravě. Lékaři z prostějovské nemocnice proto varovali děti i mládež přímo ve školách.

Alkohol i drogy jsou pro děti a mladistvé nebezpečnější než pro dospělé a mladým o tom často chybí obsáhlejší informace. „O tom, že alkohol nebo drogy škodí, každé dítě určitě slyšelo. Obvykle je to pro ně ale jen ojedinělá informace, která je navíc mnohdy v rozporu s tím, co pozorují okolo sebe,“ vysvětlil v úvodu tiskové zprávy lékař ARO v prostějovské nemocnici AGEL Jan Kytner. Poukázal přitom na fakt, že konzumace alkoholu je zcela běžná.

Na základní škole Majakovského ve Vrahovicích právě Kytner seznamoval žáky 8. a 9. tříd s problematikou drog, alkoholu, nikotinu a dalších omamných látek.

Nový přístroj v prostějovské nemocnici bleskově odhalí infekci. Pacientům může zachránit život

Nový přístroj, který nyní pořídila prostějovská nemocnice, umí rychle odhalit původce infekce, a zvyšuje tak šanci na přežití pacientů s nejtěžšími stavy. Automatický analyzátor má laboratoř lékařské mikrobiologie, sloužit bude i nemocnicích v...

„Dozvěděli se například, jak se projevuje intoxikace, jak snadné je intoxikovat se i ne vlastní vinou, jak probíhá diagnostika a léčba postižených pacientů, a hlavně jaké dopady v krátkodobém i dlouhodobém horizontu může intoxikace mít na jejich zdraví a život, včetně trvalých následků či smrti,“ vysvětlil lékař.

Na besedě ukázal i pomůcky a nástroje pro zajištění dýchacích cest, výplach žaludku či derivaci moči. Následovala diskuze, do které se podle lékaře žáci aktivně zapojovali. „Reálný dopad přednášek na žáky ukáže až čas, ale i tak se už teď těším na další přednášky s touto či jinou tematikou,“ navázal Kytner. Podle něho je vzdělaná mládež prvním krokem k tomu, aby se počty intoxikací na urgentních příjmech v celé republice snížily.

Jen v Nemocnici AGEL Prostějov hospitalizují zdravotníci ročně okolo 35 dětí s intoxikací alkoholem, drogami či léky. „Většinou se intoxikace projevuje poruchou až ztrátou vědomí, zvracením a nevolností,“ objasnila příznaky vrchní sestra dětského oddělení Helena Piňosová. Doplnila, že v nemocnici se ocitá pouze zlomek všech, kteří s alkoholem či drogami mají zkušenost.

Olomoučtí hygienici odhalili nebezpečné elektronické cigarety. Měly víc nikotinu, než je povolený limit

Nesprávně označené a nebezpečné elektronické cigarety objevili při pravidelných kontrolách pracovníci krajské hygienické stanice v Olomouci. Cigarety například obsahovaly více nikotinu, než je povolený limit, nebo chyběly informace o složení....

Za velké téma dnes považují odborníci konzumaci nikotinu, který nemá podobu jen klasických cigaret. Krom elektronických cigaret, které jsou stejně jako ty klasické určené výhradně pro dospělé, jsou u dětí a mládeže oblíbené nikotinové sáčky. Ty jsou diskrétní, vkládají se do úst a nemají zápach, takže o nich okolí často neví.

Závislost přitom vzniká velmi rychle, a navíc děti jejich koupí nijak neporušují zákon. Prodej sáčků je zatím volný. „Tento stav by se naštěstí měl v nejbližším období změnit, protože senátoři již v polovině února jejich prodej zakázali,“ uvedla v závěru mluvčí nemocnice Radka Miloševská.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nemocnice AGEL Prostějov

Štítky alkohol, drogy, intoxikace, zdraví, prevence, beseda, nikotin, nemocnice AGEL, Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Že je alkohol škodlivý, je v rozporu s tím, co děti vidí kolem sebe, říká odborník z prostějovské nemocnice  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.