Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

S atopickým ekzémem či lupénkou pomůže lidem na Prostějovsku nové specializované centrum

Nepříjemné potíže spojené s atopickým ekzémem či lupénkou pomáhá pacientům a pacientkám nově řešit specializované Centrum biologické léčby v prostějovské nemocnici. Terapie u těchto kožních obtíží probíhá s využitím látek, které ovlivňují imunitní systém.

Díky modernizaci a rozšiřování služeb prostějovské nemocnice vzniklo ve zdravotnickém zařízení Centrum biologické léčby, které spadá pod kožní oddělení. Služby centra využijí zejména pacienti s atopický ekzémem či lupénkou neboli psoriázou. „Pokud je pacient lékařem vyhodnocen jako vhodný pro biologickou léčbu, jsou mu biologické léky podávány ve formě podkožních injekcí doma nebo v nemocnici,“ informuje mluvčí skupiny AGEL Radka Miloševská.

VIDEO: Olomoucká fakultní nemocnice má novou technologii, která vytvoří 3D model plic. Odhalí i nejmenší nádory

Olomoucká nemocnice jako první v republice začala používat nejnovější systém elektromagnetické navigační bronchoskopie (ENB). Nová technologie umožní lékařům snáze vyšetřit plicní ložiska nejasného původu v nedostupných částech. Sofistikovaný...

Biologické přípravky jsou léky, které působí v imunitním systému na určité imunitní buňky nebo aktivační činitele zánět. Tím může dojít k omezení či zastavení například lupénky nebo atopického ekzému. „Biologické přípravky se používají již déle než sto let, například inzulín a vakcíny jsou také biologickými přípravky. Takto jsou nazývány proto, že jsou vyrobeny z humánních anebo živočišných bílkovin. Již déle než 10 let jsou používány k léčbě pacientů s imunitně podmíněnými onemocněními, v dermatologii konkrétně pro léčbu středně těžké a těžké lupénky a atopického ekzému,“ vysvětluje Marcela Rozkošová, primářka kožního oddělení Nemocnice AGEL Prostějov. Hlavní výhodou biologické léčby je intenzita léčebného efektu, minimální vedlejší účinky a působení přímo na vybraný problém.

„Biologická léčba je určena pacientům se závažnými kožními obtížemi, zejména pak těm, u kterých celková klasická léčba nebyla účinná, je kontraindikována nebo ji pacient netoleruje,“ dodává primářka s tím, že před zahájením léčby biologickým přípravkem musí být vyloučeny některé nemoci, infekce i záněty, a také musí být vyšetřeny některé laboratorní parametry.

Centrum pro biologickou léčbu psoriázy funguje od roku 2005 na Klinice chorob kožních a pohlavních ve Fakultní nemocnici Olomouc. Specializované pracoviště biologické léčby má také olomoucká vojenská nemocnice.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nemocnice AGEL Prostějov

Štítky Zdraví, kožní, léčba, kožní obtíže, biologická léčba, atopický ekzém, lupénka, Prostějov, Nemocnice Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

S atopickým ekzémem či lupénkou pomůže lidem na Prostějovsku nové specializované centrum  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.