Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Fakultní nemocnice má deník pacienta. Lidem se ztrátou paměti může pomoci od úzkostí nebo nočních můr

Lidem, kteří po těžkém úrazu ztratí paměť, pomáhají vrátit se do běžného života pacientské deníky. Zdravotníci nebo příbuzní do nich zapisují pacientovy prožitky při probuzení, pokroky v rehabilitaci, reakce, mohou se objevit i kresby nebo obrázky. Pacientům to může pomoci s odstraněným psychických problémů.

Po těžkém úrazu mohou lidé několik dnů nebo dokonce týdnů strávit v umělém spánku, po probuzení si často nic nepamatují. To může přinést sklíčenost, úzkosti nebo noční můry. Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Fakultní nemocnice Olomouc proto začala využívat takzvané pacientské deníky.

"Do pacientských deníků zapisujeme stěžejní situace a události, abychom pacientům přiblížili, co se s nimi dělo, když byli v umělém spánku. Deník jim pomáhá pochopit, co se stalo a vyrovnat se s bludnými vzpomínkami, jako jsou halucinace a noční můry. Psychické problémy po kritické nemoci jsou totiž časté," vysvětlila všeobecná sestra Radka Krohmerová, která zavedení pacientských deníků iniciovala.

Do deníků může ošetřující personál nebo rodina zapisovat pacientovy prožitky například při probouzení, jeho pokroky v rehabilitaci a léčbě nebo jeho první reakce. Deník nemá jasně daná pravidla, proto se v něm mohou vedle psaného textu objevit i kresby či obrázky.

VIDEO: Olomoucká fakultní nemocnice má novou technologii, která vytvoří 3D model plic. Odhalí i nejmenší nádory

Olomoucká nemocnice jako první v republice začala používat nejnovější systém elektromagnetické navigační bronchoskopie (ENB). Nová technologie umožní lékařům snáze vyšetřit plicní ložiska nejasného původu v nedostupných částech. Sofistikovaný...

Každý pacient se může sám rozhodnout, zda si po propuštění z nemocnice deník vezme domů. "Uvědomujeme si, že je třeba ponechat pacientovi prostor, aby si rozmyslel, jestli o deník stojí a bude pro něj přínosem. Vytvořili jsme i dotazník, který pacient s odstupem času vyplní. Z dotazníku se hlavně chceme dozvědět, jestli byl pro něj deník přínosný," objasnila Krohmerová.

Od loňského listopadu si svůj deník vyzvedli dva pacienti. "Ve světě je tato metoda běžná a oblíbená a praktikuje se již delší dobu. Věříme, že pokud pomůže alespoň některým našim pacientům, má smysl ji využívat," je přesvědčena Krohmerová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky pacient, deník, ztráta, paměť, úraz, úzkost, noční můra, Fakultní nemocnice Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fakultní nemocnice má deník pacienta. Lidem se ztrátou paměti může pomoci od úzkostí nebo nočních můr  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.