Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Do jednoho roku jako před covidem. Přerovská nemocnice zkrátila čekání pacientů na výměnu kloubů

I díky zrekonstruovaným moderním operačním sálům se zdravotníkům přerovské nemocnice podařilo dohnat významný výpadek odložených operací kloubních náhrad. Výrazné zpoždění vzniklo kvůli zatížení zdravotnických zařízení při epidemii covidu. Nyní jsou opět čekací lhůty na operační výměnu velkých kloubů kratší než jeden rok.

Od ambulantního vyšetření se pacient čekající na výměnu kolenního, kyčelního či ramenního kloubu dostane v přerovské nemocnici na operační sál za méně než jeden rok.

„Čekací doby obecně byly dlouhé již před covidem a pandemie je pak samozřejmě ještě prodloužila, protože byl ve zdravotnictví celkově dlouhodobý výpadek, kdy se neprováděly plánované výkony,“ objasnil náměstek pro léčebně preventivní péči Nemocnice AGEL Přerov Petr Skácel. Dohnat skluz v plánovaných operacích se přerovským lékařům podle Skácela podařilo i zásluhou modernizace operačních sálů, která proběhla v době pandemie a vyžádala si investici téměř 100 milionů korun.

VIDEO: Osteotomie může zachránit koleno. Speciální řez do kosti zkušeně zvládají na olomoucké ortopedii

Nohy do O nejsou jen estetickou záležitostí a doménou profesionálních fotbalistů a hokejistů, odchýlení dolních končetin od přímé osy může způsobovat zdravotní komplikace řadě lidí. Ty mohou postupně vyvrcholit až k potřebě úplné náhrady...

„Díky maximálnímu nasazení našeho personálu vycházíme pacientům vstříc a po skončení pandemie jsme dokázali navýšit počet výkonů. V současné době provádíme o jednu endoprotézu denně více než dříve, a podařilo se tak čekací doby zkrátit na dobu před covidem. Tedy pod jeden rok,“ podotkl Skácel. Ortopedi přerovské nemocnice za rok provedou zhruba 550 náhrad velkých kloubů.

Pandemie koronaviru poznamenala chod nemocnic v celém kraji. Zdravotnická zařízení dlouhé měsíce soustředila své síly na péči o pacienty nakažené koronavirem. Například Nemocnice Šumperk tehdy odložila stovky ortopedických operací. Vzniklý skluz šumperským lékařům pomohl dohnat také nový projekt Pacientská cesta, díky kterému se lidé po výměně kolenního či kyčelního kloubu postaví na nohy pár hodin po operaci. Výrazně se tak zkrátila doba jejich hospitalizace a nemocnice může vyměnit velké klouby více pacientům.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nemocnice AGEL Přerov

Štítky Zdraví, operace, náhrada kloubů, čekací lhůta, výměna kloubu, Nemocnice Přerov, Nemocnice AGEL Přerov, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do jednoho roku jako před covidem. Přerovská nemocnice zkrátila čekání pacientů na výměnu kloubů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.