Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Zhubnout se dá i zdravě a bez jojo efektu

PR článek

Hubnutí je často spojeno s různými mýty a nedorozuměními. Mnoho lidí má navíc touhu zhubnout co nejrychleji a zapomínají přitom na potenciální nežádoucí faktor – tzv. jojo efekt. Hubnutí však nemusí být nepříjemný proces plný omezení a utrpení, stačí se zaměřit na několik věcí, dát tomu trochu času a poměrně brzy zjistíte, že vaše tělo vypadá lépe a cítíte se zdravěji, aniž byste se museli příliš snažit.

Zaměřte se na bílkoviny

Klíčovou roli v každém zdravém jídelníčku hrají bílkoviny neboli proteiny. Jsou nejen základní stavební složkou svalů – podporují regeneraci a růst svalů –, a také přispívají k pocitu sytosti, což snižuje hlad a snáze tak dokážete snížit svůj celkový kalorický příjem. Dokonce urychlují metabolismus více než ostatní makroživiny a tělo pak při jejich trávení spaluje více kalorií. Při zdravém hubnutí se bez nich zkrátka neobejdete nehledě na to, jak moc cvičíte.

Pro efektivní hubnutí, při kterém budete ztrácet především tuk a ne svalovou hmotu, je nezbytný dostatečný příjem bílkovin. Do jídelníčku proto zařaďte maso, ryby, vejce, luštěniny nebo ořechy. Práci vám usnadní proteinové prášky, které se hodí ke svačině. Dostupné jsou i přímo proteiny na hubnutí, které mají velmi nízký obsah sacharidů a tuků.

Krabičková dieta

Vyvážená strava je komplexní záležitost a vedle bílkovin musíte přijímat také optimální množství dalších makronutrientů (sacharidů a tuků) i mikronutrientů (vitamínů, minerálních látek a stopových prvků). S dodržováním správného stravování pro efektivní a zdravý proces hubnutí vám může pomoci krabičková dieta.

Krabičková dieta představuje praktický koncept stravování, který spočívá v konzumaci předem připravených jídel dodávaných pravidelně přímo k vám domů. Nabízí nejen účinnou cestu k hubnutí, ale jídla zpravidla nezklamou ani svou chutí a rozmanitostí. Zvolit si často můžete různé speciální programy, aby strava přesně odpovídala vašim cílům a stravovacím preferencím. Výhodou je rovněž to, že ušetříte spoustu času, kterou byste museli strávit vařením.

Tip: Bydlíte nebo pracujete v Olomouci? Podívejte se na srovnání krabičkových diet Olomouc, ať si vyberete tu nejlepší.

Bez pohybu to jde těžko

Téměř neoddělitelnou součástí zdravého hubnutí je pohyb. Je důležitý nejen pro spalování kalorií, ale také pro budování svalů, zlepšení metabolismu a posílení celkového zdraví.

Pro spalování kalorií se věnujte pravidelnému pohybu dle vašeho výběru. Najděte si cvičení, které vás baví. Ideální je každopádně nějaký druh méně intenzivního aerobního cvičení, například chůze, běh nebo plavání. Věnovat se můžete i různým týmovým sportům, jako je fotbal, florbal nebo volejbal. Vyhýbat byste se neměli ani posilování, budování svalové hmoty totiž výrazně pomáhá vytvářet štíhlou a pevnou postavu. Samozřejmě při něm také spálíte pár kalorií a těšit se díky němu můžete z většího bazálního metabolického výdeje, což znamená vyšší spalování kalorií, i když právě nebudete nic dělat.

Od věci není ani zvyšování flexibility těla. Díky protahování nebo józe vám lépe půjdou různé sporty, sníží se riziko případného zranění a dosáhnete snížení hladiny stresu a celkové pohody.

Tip: Ať už vás láká cvičení uvnitř, nebo venku, často se neobejdete bez nějakého vybavení. Při výběru běžeckého pásu, cyklotrenažéru, rotopedu, koloběžky či třeba kola se vyplatí projít recenze sportovního vybavení, aby daný kousek naplnil vaše očekávání.

Jak si zajistit motivaci

Dodržování zdravé stravy a dostatečně se hýbat pro někoho může být velkou výzvou. Pokud si myslíte, že nemáte dostatečnou vůli, abyste změnili svůj životní styl, neodmítejte pomoc odborníka, například fitness trenéra nebo výživového poradce. Jako dobrá motivace slouží také pravidelně pořádané skupinové tréninky. Udržet motivaci dále pomůže i to, když si občas uděláte radost a pořídíte nějaký pěkný kousek oblečení – třeba stylové sportovní tričko.

Jakmile integrujete pohyb a nový způsob stravování do každodenního života, poměrně brzy si vytvoříte nový stereotyp, který vás dovede ke kýženému cíli – ke zhubnutí bez jojo efektu.

Ohodnoť článek

Štítky bílkovina, hubnutí, kalorie, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zhubnout se dá i zdravě a bez jojo efektu  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.