Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

6 největších zajímavostí o vůních a parfémech, které musíte znát

PR článek

Proč se toaletní vodě říká toaletní a kolínské kolínská? Kde umíchali první parfém a kdy se touha vonět rozšířila i mezi „běžný lid“. Přečtěte si největší zajímavosti ze světa parfémů a zjistěte, jaké přírodní vůně jsou ze všech nejvzácnější.

1. Toaletní voda nemá nic společného s toaletou

Možná jste přesně nevěděli proč, ale určitě jste tušili, že toaletní voda nějak souvisí s toaletou. No, není to tak. Označení toaletní vychází z francouzského slova toile, což znamená tkanina. Důvod je prostý.

Napoleonova sestra Pauline milovala všechny vůně a ženské i pánské parfémy, takže když v roce 1807 získala „vládu“ nad parfumerií Lubin, nechala si umíchat „slabší“ řadu vůní jen na závěsy, ložní prádlo, koberce a potahy – tedy na tkaniny – a označení pro vůně s nižší koncentrací vonných látek (než u parfémů) bylo na světě!

2. Kolínská získala své označení díky Maďarské vodě

Tady to s těmi zeměpisnými názvy možná bude komplikovanější, ale nebýt uherské a chorvatské královny Alžběty Polské, vůni s nejnižší koncentrací vonných látek by se možná nikdy neříkalo kolínská. Stárnoucí Alžběta totiž ve druhé polovině 14. století hledala způsob, jak zůstat atraktivní, a přišla na to, že s vnímáním krásy úzce souvisí vůně.

Z rozmarýnu macerovaného ve víně si proto nechala vyrobit první „moderní“ parfém, jehož složení později vyladila na směs rozmarýnu, tymiánu, levandule, máty, šalvěje, majoránky, cístu, pomerančového květu, bergamotu a jasmínu macerované v brandy. Její parfém dostal jméno Maďarská voda a ustanovil zvyk, že všechny vůně v následujících staletích byly pojmenovávaly podle místa vzniku. Až do první průmyslově vyrobené voňavky v Kolíně nad Rýnem.

3. Chanel No. 5 – jediné „pyžamo“ Marilyn Monroe

Poté, co Dmitrij Romanov v roce 1921 seznámil Coco Channel s vyhlášeným parfumérem Ernestem Beauxem, vznikla v Monte Carlu intenzitní vůně, která se stala hitem pro následujících sto let – Chanel No. 5.

Svými tóny ani složením přitom nebyla „Pětka“ nijak výjimečná. Její kouzlo spočívalo v „influencer marketingu“, který Coco jako jedna z prvních dokonale pochopila. Do rolí ambasadorek proto obsazovala jen ty nejobdivovanější ženy své doby – krásné, vlivné, emancipované a bohaté. Jako Marilyn Monroe, která kdysi slavně prohlásila, že jediné, co má v noci na sobě, je kapka Chanelu No. 5, a milionům mužů po celém světě tím nedala spát.

4. Není ambra jako ambra

Pojem ambrové parfémy je poměrně známý, ale ne každý asi ví, co přesně označuje. A aby toho nebylo málo, mohou to být dvě různé věci – v obou případech extrémně vzácné a nepředstavitelně voňavé.

Ambra v překladu znamená jantar a jde o miliony let starou zkamenělou pryskyřici z borovic, která nádherně – dřevitě – voní. Problém je, že z ní vonnou esenci nelze extrahovat, a tak výrobci používají směsi ingrediencí, které ambrovou vůni v parfému přirozeně dotváří.

Ambra je tedy buď vonný tón, který připomíná vůni jantaru ze starověkých borovic, anebo látka vznikající v trávicím traktu vorvaně obrovského a vylučovaná spolu s jeho trusem. Takzvaná ambra šedá, označovaná jako „mořské zlato“, se ale v parfémářství – k dosažení slané až tabákové vůně – používá jen zřídka, protože je extrémně vzácná a nahrazuje se syntetickými vůněmi.

5. Lék na páchnoucí ruce

V dávné historii se parfémům přisuzovala magická moc. Ve Starověké Mezopotámii, Egyptě i Řecku sloužily „vůně“ zejména k ochraně duše před zlými silami nebo k nejrůznějším náboženským rituálům. Později je zase používali jen panovníci, šlechtici a příslušníci majetnějších vrstev, kteří si je mohli dovolit.

Masově se parfémy rozšířily až v 17. století, kdy byly v módě kožené rukavičky z nedokonale zpracované kůže, jejíž pach bylo nutné něčím překrýt, a tak se parfémy dostaly mezi všechny vrstvy. Spíše z praktických než estetických důvodů.

6. První parfém? Už v Mezopotámii

Ve škole nás sice učili, že největším klenotem starověké Mezopotámie byl Epos o Gilgamešovi, ale pro některé z nás to byl zcela jistě první parfém.

Ze směsi pečlivě vybraných esenciálních olejů, aromatických pryskyřic (kadidlo a myrha) a dalších přírodních složek z květin a rostlin jako levandule, vavřín, šalvěj nebo koriandr se už 2 000 let před naším letopočtem voněla královna Semiramis – patronka prvního známého parfému v dějinách.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto DALL-E

Štítky vůně, parfém, Alžběta II., Marilyn Monroe, toaleta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

6 největších zajímavostí o vůních a parfémech, které musíte znát  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.