Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

FOTOREPORT: Drbna tropí hlouposti – Na návštěvě v útrobách multikina

Mnozí z nás už v multikině jistě byli. Ale, pravděpodobně, jste neměli příležitost se podívat do zákulisí, a zjistit, jak se vlastně ty „pohybující obrázky“ objevují na plátně. Já se Vám to pokusím alespoň zprostředkovaně přiblížit.

S notýskem v ruce a nervózním úsměvem čekám na ředitele olomouckého multikina Premiere Cinemas Radka Kreuzigera. Je jedním ze tří vedoucích zaměstnanců. Kromě nich tam pracuje asi třicet především studujících brigádníků. Po úvodních rozpacích z obou stran se pan Kreuziger s vášní rozpovídá o kině a prohlídka může začít. „Mnozí si myslí, že Premiere Cinemas je zahraniční značka, ale není to tak. Je ryze česká a pobočky jsou jenom tři, jedna tady a další v Praze a Teplicích,“ vysvětluje a dodává, že jeden ze šesti sálů je vybaven největším plátnem na Moravě. 

Před příchodem digitálních technologií bylo provozování kina nebezpečnou záležitostí. Extrémně hořlavý filmový materiál mohl chytit kdykoliv během promítání a musel být neustále pod dozorem. V dnešní době jsou profesionální promitáči vlastně už minulostí, filmy se do promítaček nastaví až na týden dopředu a nemusí se hlídat „Zefektní se tak provoz a technika nemusí být neustále pod dozorem,“ vysvětluje Kreuziger. Bohužel klasický 35mm film se tady přehrát nedá, ale naštěstí se filmy už jinak než digitálně nedistribuují. 

Samozřejmě nesmí chybět ani nyní tak oblíbená 3D technologie. „Celkem ve třech sálech můžeme promítat trojrozměrně. Liší se v tom, že když je film dodaný ve 3D, tak se před promítačku předsune sklíčko se clonou a už se to promítá prostorové“ říká Kreuziger. 

Multikino má oproti jiným řetězcům tu výhodu, že může přehrávat filmy s 3D zvukem pomocí technologie Dolby AtmosTM. V sále je celkem 53 reproduktorů, tím pádem je zvuk výraznější a divák si snímek užije i poslechově. „Když teče voda v obraze vpravo, tak server dokáže přepočítat, kde by se měl zvuk objevit a zazní do prostoru a Vy se cítíte pohlceni zvukem,“ ukazuje mi ředitel vymoženost, která je dostupná pouze ve dvou kinech v republice. Je to relativní novinka, začala se zavádět do kin teprve před 4 roky. Není to ale pouze komerční tah, zvuk je opravdu více intenzivnější a čistší.(drobná rada Drbny: pro ještě lepší zážitek je dobré si vybrat místo přímo uprostřed sálu, nehledě na to, že 3D obraz bude výraznější, ale zažijete i zvukovou slast) 

Pro porovnání, takhle vypadá technika pro zvuk ve formátu 7.1:

A takto vypadá technika pro Dolby Atmos:

Před zdigitalizovaním koloval mezi kiny filmový pás, na kterém byl nahraný film. Až projekce skončily, tak se zase poslal do dalšího kina. Dneska se to moc neliší, akorát koluje externí disk, který si nahrajeme na server a pak ho zase poštou pošleme dále a premiéry filmů mohou být ve stejný den ve více kinech najednou“ ukazuje Kreuziger na krabici od hororové novinky The Boy. 

 

Popcorn. Popcorn je kapitola sama o sobě. „On je našim prokletím, ale i darem. Jsme rádi, že lidem chutná a že ho můžeme prodávat, ale pak naši zaměstnanci stráví většinu směny jeho uklízením. Záleží na věkové skupině, po dětech se musí uklízet více a po dospělých trochu méně,“ usmívá se ředitel kina. 

Na otázku kolik popcornu se za den prodá se zamyslí a sedá si ke kalkulačce. „Na to se mě ještě nikdy nikdo nezeptal, docela mě to samotného zajímá,“ po dlouhých propočtech dochází k číslu 300 litrů za den. „A to byl jenom všední den. O víkendu to bude tak třikrát více,“ dodá. 

Do multikina jsem dorazila těsně před otvírací dobou, ještě tam moc zaměstnanců nebylo, ale podařilo se mi vyfotit údajného „zaměstnance roku“ Filipa. 

Chtěl se vyfotit ještě ještě jednou, prý aby šlo vidět, že i pracuje:

A koho jsem to tam náhodou nepotkala, zaručeně nejlepší poutač v celém multikině:

Čtěte více:

Štítky kino, film, Premiere Cinemas, technika, návštěva, Praha, Teplice, plátno, Morava, Dolby Atmos, The Boy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOREPORT: Drbna tropí hlouposti – Na návštěvě v útrobách multikina  |  Drbna  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.