Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

NÁZOR: O výstavě v šumperském Muzejíčku. Afrika stereotypně

Muzejíčko, sekce interaktivních dětských expozic šumperského vlastivědného muzea, je vítaným zařízením pro řadu místních i přespolních rodin. V neokoukaném prostoru tu můžete dítě i sebe zabavit na kus odpoledne a to je dobrý základ. Pokud ale od muzejní instituce čekáte kromě herny i něco na způsob poznání, aktuální výstavě „Afrika v Muzejíčku“ se radši vyhněte.

Autor, Radek Ocelák, je předseda Zelených v oblasti Jeseníky.

Co se týče prezentace afrického tématu, výstava hraničí s hloupostí: je dokladem rozšířeného omylu, že zaměřit se na děti znamená odhlédnout od všech složitostí světa a zůstat u těch nejzákladnějších stereotypů.

Koho dnes ve veřejné kulturní instituci může ještě napadnout, aby do expozice po bok vycpané africké zvěři přidal jednoho řádně primitivního domorodce s oštěpem v ruce? Divže není rovněž vycpaný (i k tomu by se ostatně v historii středoevropského muzejnictví našel příklad). I v České republice se nacházejí ambasády některých dnešních afrických států. Vřele doporučuji autorům výstavy rozeslat dotaz a zjistit, zda aspoň jeden z nich touží být ve 21. století prezentován jako země lidí běhajících v tunikách za gazelami.

Samozřejmě, orientace na dětské publikum předpokládá zjednodušení a výběr. Přestože je tématem Afrika, není třeba se pouštět rovnou do vysvětlování, proč se do chudších zemí dostávají vakcíny na covid opožděně (protože je v bohatších zemích přeplácíme), proč se tisíce lidí ročně utopí ve Středozemním moři (protože v Evropě upřímně nevíme, co si s přebytkem migrantů počít) nebo že  víc Afričanů nežli lovem na savaně za pomoci oštěpu se pravděpodobně dnes živí programováním či hraním fotbalu. Když už ale jde primárně o africkou zvěř, opravdu musí výstava v roce 2022 obsahovat hned tři atrakce s hravým střílením na lvy, slony a spol.? Co třeba na vyváženou něco o úbytku druhů zapříčiněném přímou i nepřímou lidskou bezohledností? Anebo děti rovnou nechat střílet místo nosorožců na pytláky, tak jak se to v některých afrických rezervacích reálně děje?

Den bez tašek. Studenti Slovanského gymnázia vyrazili do školy bez školních batohů

Při příležitosti letošního aprílu proběhla na Slovanském gymnáziu Olomouc velice netradiční akce. Studenti si měli přinést věci v čemkoli jiném, než je školní taška.

Lovecký je sám původ africké expozice: z většiny se jedná o pozůstalostní sbírku „celoživotního vášnivého lovce“. To by byla zároveň i nejsmysluplnější perspektiva, z níž dnes takovou sbírku ve veřejném muzeu prezentovat: Jaký je původ a příběh úlovků? A co to v různých dobách lovcova života obnášelo, než mohl v některé africké zemi legálně ulovit a za hranice vyvézt například geparda? K takovým otázkám však Muzejíčko mlčí. Zvířata jsou tu ve své preparované podobě sice majestátní, ale dětem se představují přesně tak jako celým generacím před nimi. Jako předmět klasifikace, zoologického chovu a střelby. Ústy své ředitelky mě muzeum ubezpečilo, že původce sbírky „lovil v Africe naprosto legálně“. Rád tomu budu věřit, ale s doklady by to bylo o něco lepší.

Možná přeháním a skutečně jde jen o tu hernu, o zabavení dítěte na dvě hodiny. Možná zaplouvám do kulturních sporů, které sám nemám v oblibě. Na dnešních dětských výstavách nicméně vyrůstají příští občané a lovci, a možná že i schopnost vnímat nadnárodní témata je tím, čím se klidné podhorské regiony liší od bezvýznamných periferií.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto muzeum-sumperk.cz

Štítky názor, výstava, Afrika, muzeum, Šumperk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

NÁZOR: O výstavě v šumperském Muzejíčku. Afrika stereotypně  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.