Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

KOMENTÁŘ: Otevřený dopis protikorupční bojovnici paní Naiclerové

S překvapením jsem si přečetl komentář poslankyně Hany Naiclerové (STAN) z Prostějova o implementaci projektu Corrency v Prostějově. Je plný faktických chyb a nepřesností, napsal v otevřeném dopise jako reakci na komentář ředitel společnosti CorCo Systems Petr Stuchlík.

Vážená paní poslankyně, milá paní Naiclerová, dovolte mi zde opravit několik chyb, kterých se ve svém komentáři dopouštíte.

Hned v úvodu mluvíte o Corrency jako o "lokální měně". Nejsme a nikdy jsme nebyli lokální měnou.

Píšete, že projekt je úspěšný na radnicích, kde vládne hnutí ANO. Také, ale nikoliv jen. Historicky první projekt Corrency proběhl v roce 2021 v Kyjově pod vedením Františka Lukla (STAN), výkonného předsedy Svazu měst a obcí. Jsem rád, že SMO ČR podporuje inovativní projekty a hledá cesty, jak podpořit lokální ekonomiku. Vážím si naší dlouhodobé spolupráce.

Hned další projekt v roce 2022 na Praze 1 schválilo prakticky celé zastupitelstvo pod vedením starosty Petra Hejmy (STAN). Od ODS, přes STAN, Piráty, ANO... všichni napříč politickým spektrem rozumí potřebě efektivní stimulace lokální ekonomiky a i proto v různých obcích systém Corrency implementují. Nakonec sama jako členka tří politických projektů víte, že v každém subjektu najdete rozumné a chytré lidi... i ty, kteří jen závidí, remcají a trochu se vezou.

KOMENTÁŘ: Lokální měna v Prostějově? Ve skutečnosti radnice nejvíc pomůže společnosti Corrency

Zapojení Prostějova do projektu Corrency je od samého začátku problematické. Nepomůže potřebným, ani místní ekonomice, ale především firmě, která pro město tento systém zajišťuje. Podpořit školáky nebo seniory by přitom šlo mnohem levněji a...

Takto bych mohl pokračovat dále, ale myslím, že není třeba. Jsme apolitičtí, stačí se podívat na naše stránky www.corrency.cz.

Pokud jde o ekonomiku celého systému, Vaše úvahy a kalkulace jsou mylné. Zatímco omyl o radnicích "ANO" se dal snadno vyvrátit, ekonomika každého individuálního projektu je otázkou výkaznictví, které přesahuje možnosti této repliky. Především však ctíme dohody o mlčenlivosti. Věřím však, že při osobním setkání Vám budu moci ekonomiku projektu snadno vysvětlit.

V neposlední řadě Vás jako nezastavitelnou bojovnici proti korupci jistě potěší, že společnost Corco Systems, a.s. (žádná společnost "Corrency" neexistuje), provozovatel systému Corrency, je úspěšně certifikována na mezinárodní "protikorupční" ISO 37.001.

Děkuji za Vaši podporu a přeji krásné léto plné aktivního odpočinku.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Prostějov

Štítky projekt, Starostové a nezávislí, Prostějov, Hana Naiclerová, ekonomika, Petr Stuchlík, ANO 2011, Petr Hejma, Svaz měst a obcí České republiky, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hana Naiclerova

Tak jsem si ten Kyjov a Prahu 1, o kterých pan Stuchlík píše, našla. Město Kyjov sice pilotní projekt corrency povolilo, ale nefinancovalo. Celých 800 tis zapojených do projektu poskytla firma stvořitele corrency Pepe Rafaje. Na Praze 1 alokovali 2 mil a užilo se 975 tis, takže poplatek za zprostředkování užitých peněz není 7%, ale 14 % bez DPH. Zároveň nechápu jaká mlčenlivost má obestírat praktické dopady tohoto projektu. Jde o veřejné peníze, které by měly být hospodárně, efektivně, účelně a hlavně transparentně vynaloženy ve prospěch občanů, a to se podle mě neděje.

Úterý, 15. srpna 2023, 22:08Odpovědět

Libor Burian

Mafiáni se nemnění, mohl rovnou napsat cosa nostra a omerta. Sedět někde kudy tečou peníze které odklánějí, brát násobky průměrné''mzdy opravdu pracujících lidí a smát se nám. Více čtěte ve vláknech diskuse pod Komentáře, Glosy a další články zde na drbně.

Středa, 16. srpna 2023, 06:17Odpovědět

Pavel Burša

Tvrdí, že to není lokální měna. Dá se tedy correnty z PV zaplatit něco v Praze 1? Asi ne, protože v základním náhledu je to vždy lokálně distribuovaná měna jen registrovaným uchazečům. Takže je vždy lokální . To, že tomu dělají barnumskou reklamu je pochopitelné, jde čistě o komerční produkt a oni z něj mají provize a snaží se jej dostat na vícero míst. Počkáme si na vyhodnocení. Jejich čísla z prezentací o tom, že města utrácí cca 25-30% při rozdělení dotací jsou ale jednoznačně tahaná z prstu a jsou manipulativní, aby se v tom poměrově schovala jejich 7% provize.

Úterý, 15. srpna 2023, 15:18Odpovědět

Hana Naiclerova

Víc než o stranická trička jde o to, že veřejné peníze by měly končit u občanů a ne v kapse napojených firem, když existuje efektivnější možnost. Počkáme si na vyhodnocení projektu, zatím jsme průběžná čísla z týdenních hlášení, která má mít město Prostějov od CorCo Systems a.s. ???? k dispozici dle smlouvy, bohužel neviděli.

Úterý, 15. srpna 2023, 14:04Odpovědět

Libor Burian

Trafiky, paušál, mlčenlivost, fráze. Tomu říkají odpověď. O důvodech dnešního stavu bahna viz moje odstavce v diskusích pod Komentáře, Glosy a další články zde na drbně.

Úterý, 15. srpna 2023, 04:28Odpovědět

KOMENTÁŘ: Otevřený dopis protikorupční bojovnici paní Naiclerové  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.