Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Šumperská boží muka jsou v péči restaurátora. Památka připomíná čarodějnické procesy odehrávající se v 17. století v regionu

Šumperská boží muka věnovaná památce obětí čarodějnických procesů procházejí kompletní obnovou. Památka je již v rukou olomouckého restaurátora Reného Seifrieda a na místo by se měla vrátit do konce října, sdělila mluvčí šumperské radnice Soňa Singerová. Boží muka byla před lety umístěna na křižovatku cest poblíž osady Nové Domky. Takzvaná čarodějnická boží muka nechávali vystavět pozůstalí obětí honu na čarodějnice na konci 17. století. Nacházejí se i na dalších místech v regionu.

Pozdně renesanční boží muka se skládají z novodobého podstavce, původního pískovcového pilíře a vrcholové kaplice s vetknutým kovovým křížem. „Kaplice, na níž je z větší části dochovaný německý nápis s datací roku 1699, představuje v současnosti přibližně třetinu z celkové třímetrové výšky památky a je vytvořena z unikátního materiálu krupníku, tedy mastkové břidlice. Tato hornina se těžila pouze v okolí Sobotína a Vernířovic," uvedla vedoucí oddělení státní památkové péče Monika Paulová. Podotkla, že památka trpí především rozsáhlým statickým poškozením.

Boží muka jsou spjata s inkvizičními procesy v 17. století na Šumpersku. V regionu je takových cenných takzvaných čarodějnických památek několik, takže tvoří unikátní kulturně-historický soubor. „Přestože se tato muka nezachovala ve svém někdejším objemu a na původním místě, mají vysokou historickou hodnotu. Loni v dubnu byla prohlášena rozhodnutím ministerstva kultury za kulturní památku a zapsána do Ústředního seznamu kulturních památek ČR," doplnila vedoucí oddělení státní památkové péče.

Boží muka nechal postavit šumperský purkmistr Kaspar Sattler. Památka zažila řadu stěhování. Své poslední místo našla na křižovatce cest poblíž osady Nové Domky, kde tvoří jedno ze zastavení na tzv. Čarodějnické cyklotrase, která vznikla před 14 lety.

Boží muka se nacházejí v oblasti nechvalně známé kvůli čarodějnickým procesům, pod kterými je podepsán inkvizitor Jindřich František Boblig z Edelstadtu. Boblig rozpoutal štvanici na domnělé spřažence s ďáblem, obohacoval se přitom na majetku odsouzených nešťastníků. Při procesech v letech 1678 až 1696 zemřelo asi sto lidí. Nejznámější obětí těchto justičních vražd se stal šumperský děkan a kněz Kryštof Alois Lautner, který proti vyšetřovacím metodám inkvizitora ve svých kázáních nepřímo brojil. Boží muka se nacházejí také v Koutech nad Desnou, Velkých Losinách a Rapotíně na Šumpersku.

Autoři | Foto sumperk.cz

Štítky památky, církev, historie, Šumperk, čarodějnictví, Nové Domky, Jindřich František Boblig z Edelstadtu, Kryštof Alois Lautner, okres Šumperk, Kaplice, Ministerstvo kultury České republiky, Sobotín, Vernířovice, restaurátor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šumperská boží muka jsou v péči restaurátora. Památka připomíná čarodějnické procesy odehrávající se v 17. století v regionu  |  Historička  |  Drbna  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.