Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

PO STOPÁCH... Františka Polívky, botanika, který chtěl nejen v Olomoučanech podnítit lásku k přírodě

V pravidelné pondělí rubrice PO STOPÁCH... se tentokrát podíváme na život Františka Polívky, který zastvětil svůj život přírodě.

Vystudoval přírodní vědy na Filozofické fakultě UK v Praze. Od roku 1884 byl vychovatelem v Nasavrkách u Chrudimi a od roku 1886 působil jako učitel v Olomouci. Vyučoval přírodopis, matematiku a fyziku. V roce 1902 se stal ředitelem české reálky v Olomouci a byl jmenován okresním školdozorcem pro české školy obecné olomouckého okresu. Jeho velkou touhou bylo podnítit v lidech lásku k přírodě, zvláště k rostlinné říši.

V roce 1883 vyšel jeho Etymologický slovníček latinského názvosloví přírodopisného,  pak v roce 1897 vydal Klíč k určování našich nejrozšířenějších rostlin jevnosnubných planě rostoucích i pěstovaných. V roce 1896 vyšel poprvé jeho Rostlinopis pro nižší třídy škol středních s ilustracemi Vilibalda Pokorného a rok poté Živočichopis po nižší třídy škol středních. V letech 1900 až 1904 vycházelo jeho zásadní čtyřsvazkové dílo Názorná květena zemí Koruny české. Dodnes se u nás používají kresby z tohoto Polívkova díla, které patří bezesporu k zlatému fondu českých botanických vyobrazení. V knize jich najdeme přes 3 tisíce a jejich autorem je převážně akademický malíř a ilustrátor Adolf Kašpar.

V roce 1908 bylo vydáno pozoruhodné Polívkovo dílo Užitkové a pamětihodné rostliny cizích zemí, s podrobným soupisem všech tehdy u nás známých cizích rostlin, jež bylo možné označit jako užitkové či byly zajímavé z jiného hlediska. V  roce 1912 vydal Klíč k úplné květeně zemí Koruny české. Po Polívkově smrti vyšel ještě v Olomouci Atlas k rostlinopisnému klíči.

Dá se říct, že všechny Polívkovy knihy patří k základním kamenům české botanické bibliografie a vycházejí z nich nebo je citují i současní botanikové.

U příležitosti 10. výročí Polívkova úmrtí, v roce 1933, byla v olomouckých Smetanovych sadech odhalena jeho socha z diabasu od Julia Pelikána.


Redakce Olomoucké Drbny děkuje Vlastivědnému muzeu a autorům knihy Osobnosti Olomouckého kraje za možnost zveřejnění původních textů.

Autoři | Foto Julius Pelikán: pomník Františka Polívky, Olomouc, Smetanovy sady, 1933. (Foto: Vlastivědné muzeum v Olomouci / Pavel Rozsíva) | Zdroj kniha Osobnosti Olomouckého kraje

Štítky František Polívka, příroda, rostliny, Olomouc, láska, kniha, Filozofická fakulta Univerzity Karlovy, Praha, Adolf Kašpar, Julius Pelikán, Chrudim, Země Koruny české

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

PO STOPÁCH... Františka Polívky, botanika, který chtěl nejen v Olomoučanech podnítit lásku k přírodě  |  Historička  |  Drbna  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.