Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

(NE)OBYČEJNÍ: Miroslav Čejka z Brodku u Přerova se o místní unikátní hvězdárnu stará už téměř půlstoletí

Už téměř půlstoletí se Miroslav Čejka z Brodku u Přerova stará o místní unikátní hvězdárnu, kterou téměř na koleně vybudoval. I dnes se osmdesátiletý nadšenec podílí na její údržbě a ochotně do tajemství a krás vesmíru zasvěcuje všechny, kteří o to mají zájem. Pozorování hvězd je jeho celoživotní láskou.

"Měl jsem asi dvanáct nebo třináct let a svoje první kolo. Tehdy jsme si je s klukama v měšťance skládali sami a začali jsme jezdit po okolí. Jednou jsme jel směrem na Týnec a k Lošovu a vidím v cestě nějaké pole. Říkám si, co to je. Byly tam nějaká rozbitá žebra z kupole hvězdárny, vyvrácené dveře, a tak jsem zjistil, že se takové zařízení dá udělat v podstatě na koleně," popisuje úplné začátky své astronomické kariéry Miroslav Čejka.

Bylo to doba první sovětské družice. "Sedávali jsme na zídce a hledali ji na obloze, v rádiu pravidelně vysílali její signály, píp, píp. Chlapi byli v hospodě u piva, a když družice měla přelétávat, tak všichni vylezli ven, motali se a snažili se sledovat oblohu, kdy ta potvora je, jak říkali. Mě to ale chytlo. Často jsme byli venku, u vody a sledovali oblohu. Bylo mi čtrnáct a začalo mě to zajímat," dodává Čejka. 

Když poté onemocněl a jezdil do nemocnice do Přerova, která byla hned vedle Meopty, všiml si vzadu díry v zemi, kterou fabrika zavážela. Stalo se, že mu zbyl čas, a tak začal díru plnou čoček, hranolů a dalšího nepotřebného technologického odpadu z Meopty prolézat. "Tenkrát jsem si začal stavět první jednoduché dalekohledy z toho, co jsem tam našel, a začal jsem vymýšlet také složitější přístroje," vzpomíná hvězdář, pozdější profesí kovář a zámečník. 

(NE)OBYČEJNÍ: Ve Rwandě chodí k zubaři až s nesnesitelnými bolestmi, říká studentka stomatologie Martina Gajdušková

Studentka stomatologie z Univerzity Palackého se zúčastnila pobytu ve Rwandě. Tam coby dobrovolnice pomáhala se zubním ošetřením místním obyvatelům na periferiích. „Přišlo mi, že jejich města jsou podobně civilizovaná jako naše,“ vzpomíná na svůj...

Historie samotné brodecké hvězdárny se začala psát v roce 1974, kdy Čejka poprvé přišel s nápadem vybudovat na místě bývalé slepičárny pozorovatelnu. "Říkal jsme to vedoucímu a on to vzal jako dobrý nápad, protože se na místě mělo stavět," vysvětluje.

Základem se stal starý plynojem, který na místo musely převézt dva jeřáby. Konstrukce se pečlivě očistila a natřela. Schody byly z cukrovaru, hodně pomáhalo místní zemědělské družstvo.

"Celou kostru s točnou a vrata hvězdárny jsem dělal v dílně v kovárně. Musel jsem to také všechno usadit. Materiál byl většinou z družstva, které nám to věnovalo zadarmo, protože jsem tam dělal," říká Čejka. Sestavil i samotný dalekohled. "Mechanika i stojan vznikaly také v dílně, část stojanu je násypka na obilí, některé další díly se musely vysoustružit. Tato roura je ze zavlažovacích trubek," ukazuje. Čočky do dalekohledu věnovala Meopta. "Jejich cena tehdy mohla být i dva a půl tisíce korun, což byly možná i dva platy. Vedoucí to vyřídil." 

(NE)OBYČEJNÍ: Od pokusů z domácí dílny až k oscarovému filmu. Dronaři z Hané se vznáší na top úrovni

Před třinácti lety začínali jako letečtí modeláři a nadšenci do nově objevované možnosti natáčení videa s použitím dálkově ovládaných dronů. Filip Brázdil a Antonín Nevrlý z Olomouce ze svého projektu během několika let vybudovali značku, která...

Pozorovatelna je dnes součástí místní skautské stanice a refraktor 80/1200 stále spolehlivě odkrývá krásy a tajemství vesmíru. Miroslava Čejku akorát mrzí, že zájem o astronomii mezi dětmi a mladými už není tak velký jako dřív. První kroužek vznikl v Brodku u Přerova přitom již v roce 1975, v současné době se však hvězdárna otevírá jenom občas.  

"Dřív jsme byli velmi aktivní, jezdilo se na další hvězdárny, byl tady oddíl. Dnes se chodí pozorovat, když je nějaké příležitost, třeba zatmění nebo nedávno, když bylo pálení čarodějnic a bylo tady plno děcek. Když je zájem, samozřejmě jim všechno ukážu a vysvětlím," říká Čejka.

Brodecký dalekohled přitom nabízí úchvatné pohledy. "Přes filtry se dá krásně pozorovat sluníčko, na Měsíci jsou nádherně vidět krátery a okraje. Můžete vidět planety i mlhoviny. Je to krásná podívaná. Zatmění Slunce i Měsíce jsem viděl mnohokrát a oblohu pozoruji i dnes, když je něco zajímavého. Ani nemusím chodit sem na hvězdárnu, protože dalekohled mám samozřejmě také doma," dívá se vzhůru Miroslav Čejka, pro kterého se pozorování hvězd a výroba dalekohledů staly celoživotními láskami.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šverdík

Štítky neobyčejní, (NE)OBYČEJNÍ, hvězdárna, Miroslav Čejka, Brodek u Přerova, Meopta, Měsíc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

(NE)OBYČEJNÍ: Miroslav Čejka z Brodku u Přerova se o místní unikátní hvězdárnu stará už téměř půlstoletí  |  (Ne)Obyčejní  |  Drbna  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.