Počasí dnes19 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

(NE)OBYČEJNÍ: Bývalý starosta Rakové u Konice založil minipivovar, turisty dnes láká na samovýčep a bistro

Petr Hajkr byl šestnáct let starostou malebné obce Raková u Konice na Prostějovsku v turisticky přitažlivém regionu. Starostování loni pověsil na hřebík a se svou rodinou převzal minipivovar, který s bývalými přáteli zakládal. Jako jeden z prvních přišel se samovýčepem a nedávno otevřel také samoobslužné bistro.

"Starostou jsem byl šestnáct roků, skončil jsem loni na podzim. Rozhodl jsem se sám hlavně z toho důvodu, že člověk nemůže dlouho sedět na dvou židlích. V minipivovaru, který jsem zakládal, už bylo tolik práce, že člověk obě dvě činnosti nemohl zvládat. Takže jsem už před volbami avizoval občanům, že bych sice chtěl zůstat v zastupitelstvu, ale už nebudu kandidovat na starostu obce. Časová náročnost funkce starosty je obrovská, není to povolání, ale spíše služba občanům. Starostování se nedá dělat jinak, než že to člověk musí mít trošku v srdci," popisuje svůj pohled na věc Petr Hajkr.

Jeho druhou srdeční záležitostí je láska ke zlatavému moku, která ze začátků, kdy si s kamarády vařili pivo pro radost pouze doma na plotně, postupně přerostla v založení minipivovaru, kterému se bývalý starosta se svou rodinou v současné době věnuje už naplno.

V minulosti hodně věcí změnil covid. V roce 2020 bylo všechno zavřené. Ještě jako starosta Petr Hajkr přemýšlel o tom, jak v obci alespoň trochu udržet společenský život a podpořit turistický ruch. Jako spolumajitel pivovaru pak myslel také na reklamu. "A tak jsme se rozhodli zřídit v Rakové samovýčep našeho piva. První rok byl jenom na zkoušku. Neměli jsme ještě žádný automat, lidé za pivo platili sami do kasičky a samozřejmě nás zajímalo, jak budou poctiví. Měli jsme obavy, to určitě, ale na druhou stranu jsme si říkali, že to třeba bude dobrá reklama," popisuje tehdejší rozhodování Hajkr.

(NE)OBYČEJNÍ: Miroslav Čejka z Brodku u Přerova se o místní unikátní hvězdárnu stará už téměř půlstoletí

Už téměř půlstoletí se Miroslav Čejka z Brodku u Přerova stará o místní unikátní hvězdárnu, kterou téměř na koleně vybudoval. I dnes se osmdesátiletý nadšenec podílí na její údržbě a ochotně do tajemství a krás vesmíru zasvěcuje všechny, kteří o...

Samovýčepu si všimla média, téma se objevilo na sociálních sítích, takže pozornost, a tím pádem i reklama, kterou nakonec celá záležitost získala, by samotný minipivovar nikdy nezaplatil. Samovýčep v Rakové se dostal do povědomí lidí i turistů. 

"Bylo to tehdy jednoduché zařízení, nechtěli jsme do toho investovat nějaké velké prostředky. Obyvatelé obce a turisté prostě přišli, načepovali si pivo a zaplatili. Šli jsme do toho, i když jsme si říkali, jsme v Česku, a nebudeme si proto nic nalhávat. Ale tehdy byla zřejmě taková doba plná zákazů, všechno bylo zavřené, a to asi bylo pro lidi natolik poučné, že si zřejmě vážili každé takové drobnosti, která jim opět přinášela trochu normálního života. Lidé podporovali okýnka a nás velmi příjemně překvapilo, že v podstatě všichni, co si u nás v samovýčepu natočili pivo, také zaplatili. Přesvědčili jsme se, že to fungovalo," vypráví bývalý starosta.

Covidové období skončilo, ale bylo jasné, že samovýčep může být velkým lákadlem pro turisty, kterých stále přibývalo, přínosem pro obec a zároveň jedním z prodejních míst minipivovaru. Hajkr uvažoval, co dál. V každém případě nechtěl narazit na legislativní a právní problémy spojené zejména s prodejem alkoholu mládeži. 

"Tomu jsme se samozřejmě chtěli co nejvíc vyhnout, protože každý takový problém je zbytečný. Tak jsme si nakonec nechali udělat na zakázku automatický samovýčep, který obsahuje ochranu, a to čtečku občanských průkazů, aby si nezletilý nemohl natočit pivo sám. Kupodivu to vzbudilo i negativní reakce, že lidé nebo cyklisté s sebou občanky moc nenosí, ale tak to prostě je. Jinak to zabezpečit nedokážeme," vysvětluje spolumajitel pivovaru.

Dnes mají lidé v samovýčepu na výběr ze dvou velkorakovských piv a nedávné novinky Malinového Radleru nebo si mohou dát plechovku limonády, kterou minipivovar rovněž vyrábí. Ze třetího kohoutku potečou buď rotující piva, vždy některé z velkorakovských speciálů, nebo proseco. Pro letošní rok pak Hajkr vymyslel další úžasné vylepšení.

(NE)OBYČEJNÍ: Ve Rwandě chodí k zubaři až s nesnesitelnými bolestmi, říká studentka stomatologie Martina Gajdušková

Studentka stomatologie z Univerzity Palackého se zúčastnila pobytu ve Rwandě. Tam coby dobrovolnice pomáhala se zubním ošetřením místním obyvatelům na periferiích. „Přišlo mi, že jejich města jsou podobně civilizovaná jako naše,“ vzpomíná na svůj...

Kromě samoobslužného výčepu začalo v Rakové u Konice na stejném principu fungovat také celé bistro. Turisté, ale i místní si zde mohou dát nejen točené pivo, ale udělají si také například pizzu, ugrilují maso, popřípadě si nakoupí další pochutiny. A hned od začátku byl zájem obrovský.

"Zájem je opravdu velký. Letos na začátku sezony už cyklisté volali, kdy otevřeme samovýčep, protože bylo pomalé jaro. Chtěli jsem začínat o Velikonocích, ale to tady ještě trochu sněžilo. Teď už je sezona v plném proudu a často je úplně natřískáno," říká Hajkr.

V rámci samoobslužného bistra ve dvoře přibyly automaty na kávu, limonády, pochutiny, je tam také automat na pizzu, lidé si mohou koupit chlazené maso nebo špekáčky a přímo na místě si je ugrilovat.

"Řekli jsme si, že bychom to povýšili o další level, protože turistů jezdí docela dost a chtěli jsme udělat i nějaké posezení, aby si mohli trochu odpočinout. Abych pravdu řekl, zájem mě překvapil. I když ještě nebyly prázdniny a doba dovolených, výletníci přijeli třeba hned v pondělí dopoledne s batůžkem, dali si nějaké kafe nebo čokoládu a pokračovali dál. Nebo sem přijeli lidé autobusem z Olomouce jenom proto, aby se podívali, jak samoobslužné bistro funguje, že o tom četli někde na internetu. Hodně lidí mně také píše, jestli už máme otevřeno, že chtějí přijet, že to je výborný nápad," svěřuje se Hajkr.

Podle něho má však celá věc ještě jeden další důležitý rozměr a význam nejen pro místní obyvatele. "V dnešní době je velký problém uživit hospodu, pivo zdražuje, zdražují zaměstnanci, ale nejpodstatnější je, že lidi nejsou. Samoobslužné bistro je pilotní projekt, který teprve zkoušíme, ale má velký místní význam. Ve které vesnici si dnes v pondělí, úterý, středu, ale třeba i o víkendu můžete v devět deset ráno zajít do hospody na limonádu, pivko nebo na něco k snědku? To je nereálné, protože to by v současné době už nikdo nezaplatil," popisuje situaci na malých obcích bývalý starosta.

(NE)OBYČEJNÍ: Od pokusů z domácí dílny až k oscarovému filmu. Dronaři z Hané se vznáší na top úrovni

Před třinácti lety začínali jako letečtí modeláři a nadšenci do nově objevované možnosti natáčení videa s použitím dálkově ovládaných dronů. Filip Brázdil a Antonín Nevrlý z Olomouce ze svého projektu během několika let vybudovali značku, která...

Za šestnáct let v čele Rakové se Petr Hajkr přesvědčil o tom, že udržet na malé vesnici hostinec nebo obchod je v dnešních podmínkách téměř nereálné. Podle něho se v podstatě ani nedá mluvit o podnikání, ale jde o jakousi službu občanům, a obce by k tomu také měly tímto způsobem přistupovat.

"Každý člověk si jednoduše jednoduše spočítá, že když hostinec nebo obchod zaplatí za energie, vodu, nájem a jednoho člověka s nějakými odvody, tak to prostě ekonomicky nemůže vycházet. Pamatuji si, že jsme před mnoha lety dělali výběrové řízení na provozovatele obchodu. Jeden řetězec, který má po vesnicích už několik let řadu svých prodejen, po nás chtěl 120 tisíc korun za rok, aby vůbec obchod začal provozovat. Na malých vesnicích to prostě není možné ufinancovat a myslím si, že do budoucna hospody na vesnicích zůstanou jenom tehdy, když je obce budou nějak podporovat," je přesvědčen bývalý starosta.

Na podporu malých venkovských prodejen dnes existuje vládní dotační program a své vlastní dotace má kromě toho už i řada krajů včetně toho Olomouckého. Dohromady se tak ročně rozdělují desítky milionů korun. Řada obcí navíc hospody nebo prodejny podporuje i tak, že jim odpustí nájem v obecních prostorách nebo energie, někde se jedná o další pravidelný finanční příspěvek. "Jelikož s tím mám několikaleté zkušenosti, bez této podpory se to neobejde, jinak tento segment úplně zanikne," potvrzuje to bývalý starosta.

Jeho Velkorakovský pivovar si už na trhu vybudoval své jméno a dobré postavení především na Moravě. A když se dnes Petr Hajkr ohlédne po šestnácti letech v čele Rakové, už by asi neměnil. "Při tom starostování jsme se hodně naučil držet emoce pod pokličkou. Je to hodně o práci s lidmi, vysvětlování a přesvědčování. Za těch šestnáct let, řekl bych, se z pohledu občanů nebo chalupářů Raková proměnila úplně k nepoznání, ale nevím, jestli bych mohl úplně tvrdit, že i život se proměnil k lepšímu. Možná do doby, než přišel covid a další věci. Ale pak mezi lidmi začalo stoupat napětí, nervozita a rivalita. A není to otázka jen Rakové, ale s tím bojuje celá naše země," soudí bývalý starosta.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv Petra Hajkra

Štítky neobyčejní, minipivovar, starosta, samovýčep, pivo, Raková u Konice, bistro, Raková, Česko, Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

(NE)OBYČEJNÍ: Bývalý starosta Rakové u Konice založil minipivovar, turisty dnes láká na samovýčep a bistro  |  (Ne)Obyčejní  |  Drbna  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.