Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

V čem se vdávala vaše babička? Muzeum v Šumperku otevře výstavu historických svatebních šatů

Desítky svatebních šatů budou zdobit sezónní expozici šumperského muzea, která se otevře v polovině května během Muzejní noci. Výstava představí návštěvníkům svatební módu 20. století, kromě šatů ji doplní i fotografie a svatební doplňky. Na přípravě se podílely i samotné obyvatelky z města či širokého okolí. Pomocí veřejné výzvy se podařilo kurátorům výstavy shromáždit stovku historických svatebních šatů.

O výstavě informovala autorka výstavy a etnografka šumperského muzea Mária Kudelová. "Na výzvu, zveřejněnou na webových stránkách muzea a v tisku, reagovaly desítky dam z našeho regionu a zapůjčily téměř 100 svatebních šatů, které doplnily fotografiemi a různými svatebními doplňky. Vše obohatily i vyprávěním o svých svatebních dnech, o peripetiích při shánění bot, závojů i materiálů na šaty, tedy všeho, co si vysnily pro svůj velký den," uvedla autorka výstavy Kudelová. Podotkla, že na expozici bude z celkového počtu shromážděných šatů vystaveno zhruba třetina, zbytek svatebních šatů budou moci spatřit návštěvníci muzea na velké módní přehlídce 15. května.

Výstava s názvem V čem jste se, dámy, vdávaly má podle kurátorky přiblížit svatební šaty z dob, kdy módu ještě neurčovaly svatební salóny a nevěsty si šaty často vyráběly svépomocí nebo si je nechávaly šít na zakázku v krejčovstvích. "Generace našich maminek, babiček a prababiček často uvažovala při výběru svatebních šatů velmi prakticky. Dámy se vdávaly v jednoduchých kostýmcích i v barevných šatech různé délky, jež si mohly následně obléci do kostela, na ples či jinou slavnostní událost," doplnila autorka výstavy.

Na expozici se lidé dozví například i informace o tom, že až do 19. století se nosily svatební šaty v nejrůznějších barvách kromě bílé. "První bílé svatební šaty si oblékla královna Viktorie v roce 1840, když si brala prince Alberta. Záhy po jejím sňatku se začaly nosit bílé svatební šaty v Anglii i v Americe. K nám tento trend přišel ještě později," dodala Kudelová.

Kromě šatů získaných pomocí veřejné výzvy pochází část vystavovaných exponátů také ze sbírky Vlastivědného muzea v Šumperku. Výstava, jež představí i módní doplňky, dobové svatební fotografie a oznámení, bude zahájena 15. května v 19:00 během akce Muzejní noc. Součástí vernisáže bude i módní přehlídka historických svatebních šatů. Výstava potrvá do 30. srpna.

Zdroj: ČTK

Štítky svatební šaty, výstava, muzeum, oblečení, Muzejní noc, Šumperk, Viktorie Britská, móda, Vlastivědné muzeum v Šumperku, Anglie, Amerika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V čem se vdávala vaše babička? Muzeum v Šumperku otevře výstavu historických svatebních šatů  |  Život & styl  |  Drbna  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.