Počasí dnes28 °C, zítra28 °C
Středa 17. července 2024  |  Svátek má Martina
Bez reklam

Projekt "Na kole jen s přilbou" se těší velkému zájmu veřejnosti

Společný projekt Týmu silniční bezpečnosti a Horské služby s názvem „Na kole jen s přilbou“ se setkává s velkým zájmem veřejnosti, a tak letos již popáté se budete moci setkávat s příslušnými cyklohlídkami. Během nadcházejícího víkendu se můžete řadu zajímavých informací ze světa cykloturistiky dozvědět v Koutech nad Desnou v Jeseníkách.

Na jízdním kole se dá relaxovat a navíc poznávat zajímavé lokality, kam bychom pěšky při nejlepší vůli nestihli dorazit. Jízda na kole má ovšem i své stinné stránky. Respektive je může mít. Na kole se dá jezdit rychle, velmi rychle. Nejednou cyklisté úspěšně konkurují svým motorizovaným kolegům. Na rozdíl od nich však v případě kolizní situace nemají možnost spolehnout se na žádný ochranný štít, ochrannou bariéru, která náraz ztlumí. Všechny negativní zkušenosti jsou tak často až nepříjemně bezprostřední.

Co poradit? Důležitou prevencí je řádný technický stav jízdního kola a dodržování základních psaných i nepsaných bezpečnostních pravidel. I tak se ovšem mohou objevit situace, často cyklistou nezaviněné, kdy se pádu či kolizi nedá při nejlepší vůli zabránit. Někteří spoléhají na náhodu, že to zkrátka dobře dopadne. Čím dál tím víc ovšem potkáváme ty, kteří vycházejí Štěstěně vstříc. Například použitím cyklistické přilby. "Cyklistika je krásný a oblíbený sport, příjemný způsob rekreace nebo třeba dopravy do zaměstnání. Jízda na kole ale bohužel přináší i riziko pádu, který může mít fatální následky. I když jsem profesionál a na kole opravdu "umím", helmu považuji za absolutní samozřejmost. Přilba už několika lidem v mém nejbližším okolí zachránila život. Jízda na kole bez přilby je obrovský a nesmyslný risk. A nezáleží na tom, zda se jedná o cestu do práce nebo na nákup, o sportovní vyjížďku s přáteli, či o výlet s rodinou. Přál bych si, aby stejně jako ve vyspělých zemích, byla jízda na kole s přilbou pro lidi samozřejmostí,“ přimlouvá se za používání cyklistických přileb patron projektu Jiří Ježek, paraolympijský vítěz a mistr světa v cyklistice.

Slova Jiřího Ježka potvrzují chladně neúprosné statistiky. Téměř dvacetinásobnému riziku vzniku smrtelného zranění čelí ti, kteří jezdí bez přilby. A není se čemu divit. Pokud dojde k těžkému či dokonce smrtelnému zranění cyklisty, je ve 3/4 případů zasažena právě hlava. Přitom ve 2/3 případů by bylo možné následky kolize zmírnit, neboť zranění hlavy jsou na místech, jež mohou být chráněna přilbou.

V loňském roce zemřelo na českých silnicích 57 cyklistů, dalších 433 při nehodě utrpělo těžké zranění. V Olomouckém kraji zemřelo sedm cyklistů (z toho šest nemělo přilbu), těžce zraněno bylo třicet pět bicyklistů (z toho dvacet sedm bez přilby). Nehody se cyklistům nevyhýbají ani při jízdě mimo pozemní komunikace. Během loňské letní sezony zasahovala Horská služba téměř 700x pří vážných úrazech cyklistů a koloběžkářů. Bohužel však jeden z nich za svou neopatrnost zaplatil životem. V Jeseníkách bylo registrováno 47 zásahů. „Naše asistence u vážných nehod cyklistů jsou častější, než se všeobecně soudí. Zejména o prázdninách se v našich horách setkáváme s cyklisty, kteří jako by stále zapomínali, že při neopatrné jízdě jim hrozí riziko vážného úrazu. Navíc nejednou opomíjejí nutnou prevenci v podobě ochranné přilby. Svou negativní roli v častých případech sehrává i posilnění alkoholem,“ uvádí Jiří Brožek, náčelník Horské služby ČR.

Není nad účinnou prevenci vzniku nehod. A právě to je cílem již pátého ročníku společného projektu Týmu silniční bezpečnosti a Horské služby, jehož název je „Na kole jen s přilbou“. Nyní již nejen na horách, ale i v řadě našich měst bude možné potkat cyklohlídky, jejichž úkolem bude informovat projíždějící cyklisty o tom, jak bezpečně provozovat cykloturistiku. „Především ovšem záleží na vzájemné ohleduplnosti bicyklistů a ostatních účastníků silničního provozu, nakolik budou ti, co usedají za řídítka jízdních kol v bezpečí. Zkušenost z kulturně vyspělých evropských států napovídá, že silnice mohou být bezpečné pro všechny,“ dodává Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti.

K závažným úrazům cyklistů dochází nejen v silničním provozu, ale i při cykloturistice na horských stezkách. Získat teoretické informace, jak jim předcházet, není dnes až tak složité. Ovšem možnost seznámit se s příslušnými zásadami prakticky, přímo v terénu, to považuji za skutečně účinnou prevenci nehod cyklistů,“ konstatuje hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil. 

Kde a kdy se můžete setkat s cyklohlídkami a řadu dalších užitečných informací ze světa cykloturistiky se dozvíte na webovém portálu www.nakolejensprilbou.cz. Během nadcházejícího víkendu pro vás Tým připravil praktickou ochutnávku v Koutech nad Desnou v Jeseníkách.

Zdroj: PR

Štítky projekt, cyklista, horská služba, Jeseníky, Desná, Jiří Ježek, Olomoucký kraj, Horská služba České republiky, Jiří Brožek, Jiří Rozbořil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Projekt "Na kole jen s přilbou" se těší velkému zájmu veřejnosti  |  Život & styl  |  Drbna  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.