Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Na Olomoucku proběhlo již 6500 testů plošného testování na covid-19. Testují se už jen lidé z rezervačního systému

Na všech třech odběrových místech v Olomouci, Litovli i v Uničově se mohou nechat ode dneška otestovat už jen lidé, kteří si místa zajistili v rezervačním systému. Všechny věkové kategorie se již podařilo naplnit i v krajském městě, kde mimo systém mohli chodit ještě mladí lidé ve věku od 18 do 39 let, řekl dnes Peter Vanek z Ústavu molekulární a translační medicíny.

Dosud bylo v Olomouckém kraji vyšetřeno v souvislosti s onemocněním covid-19 6500 lidí. Kraj však kapacitu zvýšil o dalších téměř 4000 míst. Studie končí v pátek.

Ve středu jsme naplnili všechny věkové kohorty. Od nynějška mohou chodit už jen lidé, kteří mají rezervaci v registračním systému. Týká se to i lidí, kteří mají rezervace v sobotu. Ti mohou přijít kdykoliv do pátku do 18 hodin,“ doplnil Vanek. Studie zaměřená na zjištění úrovně kolektivní imunity vůči onemocnění covid-19 totiž měla na Olomoucku skončit v sobotu, kvůli velkému zájmu dobrovolníků i rychlosti odběrů však bude ukončena o den dříve.

V Olomouci bylo podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky naplněno všech původně předpokládaných 4000 míst. Testovací kapacita se zaplnila i v Uničově a v Litovli, kde se původně počítalo s 1250 místy pro každé město. Na odběry by však mělo přijít dnes a v pátek ještě několik set dobrovolníků, kteří se včas registrovali. V Olomouci bylo k dispozici denně 400 míst. Dnes a v pátek by tak zde měli zdravotníci vyšetřit ještě 1200 lidí včetně těch zaregistrovaných na sobotu, kdy měla studie původně skončit. V Litovli a v Uničově, kde byla denní kapacita 200 míst, by mělo testem projít dnes a v pátek dohromady rovněž 1200 zaregistrovaných.

Olomoucký kraj jako jediný kvůli předpokládanému enormnímu zájmu dobrovolníků spustil ještě před samotnou studií rezervační systém. Dvě hodiny po spuštění registrace bylo obsazeno všech 4000 míst v Olomouci, ještě téhož dne se zaplnila i místa pro Litovel a Uničov, kde se původně počítalo s celkovou kapacitou 2500 míst. „Díky tomu, že jsme měli rezervační systém, jsme měli absolutně hladký průběh,“ dodal Vanek.

Hlavním cílem testovací studie je identifikovat, jaké procento lidí má protilátky proti novému typu koronaviru a zda tito lidé jsou v dané chvíli nositelem patogenu, či nikoliv, uvedl již dříve ředitel Ústavu molekulární a translační medicíny Marián Hajdúch. Kromě Olomoucka se dobrovolníci od minulého týdne testují také v Praze, Brně a Litoměřicích.

Štítky ČR, koronavirus, testovací, Olomouc, Litovel, Uničov, Olomoucký kraj, Ústav molekulární a translační medicíny, COVID-19, Marián Hajdúch, Praha, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Olomoucku proběhlo již 6500 testů plošného testování na covid-19. Testují se už jen lidé z rezervačního systému  |  Koronavirus  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.