Počasí dnes27 °C, zítra30 °C
Sobota 20. července 2024  |  Svátek má Ilja
Bez reklam

Týdenní přírůstek nákaz covidem v Olomouckém kraji opět klesl

Epidemie onemocnění covidem-19 v Olomouckém kraji nyní slábne. V kraji za uplynulý týden do čtvrtka přibylo 2507 potvrzených nákaz novým koronavirem, přírůstek je o 357 případů nižší než předchozí týden. Před dvěma týdny se týdenní přírůstek snížil o 653 případů. Vyplývá to z informací ministerstva zdravotnictví. Index rizika protiepidemického systému PES je i dnes na čtvrtém stupni s 68 body. V Česku oficiálně platí nejvyšší, pátý stupeň pohotovosti PES.

Celkem se od začátku pandemie v kraji potvrdila nákaza u 57 402 osob. Vyléčilo se 51.161 lidí. Aktuálně se s covidem-19 potýká 5215 lidí, což je o 1140 méně než před týdnem. V souvislosti s nákazou koronavirem zemřelo 1026 lidí, nárůst oproti předchozímu týdnu je o pět desítek.

Ze statistik ministerstva zdravotnictví vyplývá, že v Olomouckém kraji je aktuálně volných 37 z 219 lůžek na odděleních anesteziologie a resuscitace a jednotkách intenzivní péče, je to o čtyři více než předchozí týden. Z toho osm je určeno pro pacienty s koronavirem a 29 pro ostatní pacienty.

Standardních lůžek s kyslíkem mají nemocnice volných 424 z celkového počtu 1439. Před týdnem jich bylo volných 471. Na covid pozitivní pacienty nyní připadá 77 volných lůžek a na ostatní 347 volných lůžek. Přístrojů pro umělou plicní ventilaci je nyní v Olomouckém kraji volných 77 ze 177, tedy o 15 více než před týdnem. Ze dvou přístrojů ECMO, které zajišťují nejvážněji nemocným mimotělní okysličování krve, je v kraji volný jeden.

Takzvaných reprofilizovaných lůžek intenzivní péče, jež sloužila k jiným účelům a teď jsou na nich jen pacienti s koronavirem, je nyní v kraji volných 16 z 53. V případě potřeby můžou nemocnice jejich počet zvýšit celkem až na 105. Reprofilizovaných standardních lůžek s kyslíkem je volných 41 z 184, přičemž jejich počet lze zvýšit na 413.

V kraji pokračuje očkování proti koronaviru zahájené na přelomu loňského a letošního roku. Vakcínu postupně dostávají zdravotníci, klienti domovů pro seniory i senioři nad 80 let. Podle informací ministerstva zdravotnictví bylo dosud v kraji očkováno 15.984 osob, o 550 lidí více než předchozí den. Z tohoto počtu dostalo druhou dávku 1420 lidí.

Do Olomouckého kraje bylo zatím dodáno 21 060 dávek vakcíny, k dispozici jich nyní je 5076. "V současné době máme vakcínu pro druhá očkování a očkujeme podle plánu ve všech osmi nemocnicích," komentoval na sociálních sítích očkování hejtman Josef Suchánek (Piráti a STAN). Upozornil že kapacity v očkovacích centrech nyní vysoce převyšují dodávky vakcín. "Zmatkování vlády z úrovně kraje a nemocnic zachytáváme, korigujeme a ladíme. Chybějící dodávky vakcíny do Česka ovšem řešit neumíme," podotkl.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, koronavirus, Olomoucký, COVID-19, Olomoucký kraj, infekční onemocnění, Protiepidemický systém České republiky, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Česko, pacient, Josef Suchánek, Česká pirátská strana, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Týdenní přírůstek nákaz covidem v Olomouckém kraji opět klesl  |  Koronavirus  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.