Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Týdenní přírůstek nákaz covidem v Olomouckém kraji opět klesl

Epidemie onemocnění covidem-19 v Olomouckém kraji stále slábne, mezitýdenní pokles však již není tak znatelný. V kraji za uplynulý týden do čtvrtka přibylo 2316 potvrzených nákaz novým koronavirem, přírůstek je o 191 případů nižší než předchozí týden. Před dvěma týdny se týdenní přírůstek snížil o 357 případů a před třemi o 653 případů. Vyplývá to z informací ministerstva zdravotnictví. V kraji bylo dosud vyočkováno 20.628 dávek vakcíny proti novému typu koronaviru.

Celkem se od začátku pandemie v kraji potvrdila nákaza u 59 718 osob. Vyléčilo se 53.852 lidí. Aktuálně se s covidem-19 potýká 4797, což je o 418 méně než před týdnem. V souvislosti s nákazou koronavirem zemřelo 1069 lidí, nárůst oproti předchozímu týdnu je o čtyři desítky.

Podle statistik se s klesajícím počtem uvolňuje postupně i kapacita v nemocnicích. V Olomouckém kraji je aktuálně volných 37 z 221 lůžek na odděleních anesteziologie a resuscitace a jednotkách intenzivní péče, z toho 11 je určeno pro pacienty s koronavirem a 26 pro ostatní pacienty. Standardních lůžek s kyslíkem mají nemocnice volných 452 z celkového počtu 1470, na covid pozitivní pacienty nyní připadá 96 volných lůžek a na ostatní 356 volných lůžek. Přístrojů pro umělou plicní ventilaci je nyní v Olomouckém kraji volných 79 ze 177. Oba přístroje ECMO, které zajišťují nejvážněji nemocným mimotělní okysličování krve, jsou nyní k dispozici.

V kraji bylo dosud vyočkováno 20.628 dávek vakcíny, je to o 4644 více než před týdnem. Z tohoto počtu dostalo druhou dávku 5035 lidí. Z celkového počtu zhruba 630 tisíc obyvatel kraje jde tak pouze o zlomek obyvatel. Ze statistik ministerstva také vyplývá, že prvních 207 lidí již obdrželo další vakcinační látku Moderna, která tento týden dorazila do kraje. Zbytek byl očkován očkovací látkou Comirnaty od výrobce Pfizer/BioNTech.

Vakcínu postupně dostávají zdravotníci, klienti domovů pro seniory i senioři nad 80 let. V řadě sociálních zařízeních, do kterých vyrazily mobilní týmy očkovat již v první polovině ledna, již klienti i personál obdržel druhou očkovací dávku. Příkladem je Domov pro seniory v Kostelci na Hané, kde byli již přeočkováni téměř všichni kromě dvou klientů. Druhou dávku dostali například i klienti v domově v Bohuslavicích u Konice, kde je nyní naočkováno 91 procent klientů, ale i v domově v Tovačově či v SeniorCentru Senecura v Olomouci. Podle náměstka hejtmana Ivo Slavotínka by v sociálních službách mělo být očkování dokončeno do poloviny března.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto archiv

Štítky ČR, koronavirus, Olomoucký, COVID-19, infekční onemocnění, Olomoucký kraj, pacient, Ivo Slavotínek, Pfizer, BioNTech

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Týdenní přírůstek nákaz covidem v Olomouckém kraji opět klesl  |  Koronavirus  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.