Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Mezitýdenní křivka nových nákaz v Olomouckém kraji stoupla

V Olomouckém kraji přibylo za týden 2551 nových případů covidu-19, v mezitýdenním srovnání je to o 337 více. Po více jak měsíci poklesu tak začala křivka opět stoupat. Naposledy byl mezitýdenní nárůst zaznamenán 8. ledna, od té doby až do minulého týdne počty klesaly v řádech několika set případů, vyplývá to ze statistik ministerstva zdravotnictví. Novým typem koronaviru dosud onemocnělo 64 483 lidí, což je v přepočtu každý desátý obyvatel kraje. Aplikováno bylo v kraji během týdne zhruba 5000 dávek.

Nárůst v počtu nových onemocnění zaznamenaly statistiky tento týden každý den, největší rozdíl byl v pondělí, kdy se informaci o pozitivním výsledku dozvědělo 558 lidí, o 177 více než před týdnem. V úterý to bylo 496 lidí, ve středu 438 a ve čtvrtek 443, rozdíly byly v těchto dnech v desítkách případů. S nemocí se aktuálně potýká 4782 lidí, což je zhruba o 200 více než před týdnem. Vyléčilo se dosud naopak 58 553 lidí a v souvislosti s novým typem koronaviru je ve statistikách evidováno 1148 úmrtí.

Křivka v mezitýdenním srovnání nových případů se zlomila tento týden, dosud totiž počet případů ubýval. Předchozí týden do čtvrtka přibylo 2214 potvrzených nákaz novým koronavirem, přírůstek byl o 102 případů nižší než předchozí týden. Před třemi týdny to bylo o 191 méně a před měsícem o 357 případů.

Kapacita lůžek se souvislosti s nárůstem případů nepatrně snížila. V Olomouckém kraji je aktuálně volných 28 z 224 lůžek na odděleních anesteziologie a resuscitace a jednotkách intenzivní péče, což je o tři méně než před týdnem. Z toho šest je určeno pro pacienty s koronavirem a 22 pro ostatní pacienty. Standardních lůžek s kyslíkem mají nemocnice volných 446 z celkového počtu 1489, což je o pět desítek méně než před týdnem. Na covid pozitivní pacienty nyní připadá 90 volných lůžek a na ostatní 376 volných lůžek. Přístrojů pro umělou plicní ventilaci je nyní volných 69 ze 175. Volný je jeden ze dvou přístrojů ECMO, které zajišťují nejvážněji nemocným mimotělní okysličování krve - v obou posledních případech jsou počty stejné jako před týdnem.

V kraji bylo dosud aplikováno 31.766 dávek vakcíny, je to o 4953 více než před týdnem. Z tohoto počtu dostalo druhou dávku 10.748 lidí. Z celkového počtu zhruba 630 tisíc obyvatel kraje jde tak stále jen o zlomek obyvatel. Ze statistik ministerstva také vyplývá, že 1683 lidí obdrželo vakcinační látku Moderna a 415 vakcínu od AstraZeneca. Zbytek byl očkován očkovací látkou Comirnaty od výrobce Pfizer/BioNTech.

V Olomouckém kraji tento týden ve dvou vlnách postoupili takzvané kloktací testy maturanti středních škol, které se zapojily do pilotního testování. V první vlně nebyl z 399 studentů pozitivní nikdo, na výsledky druhého kola se čeká.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, koronavirus, Olomoucký, Olomoucký kraj, COVID-19, pacient, Pfizer, AstraZeneca, BioNTech

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mezitýdenní křivka nových nákaz v Olomouckém kraji stoupla  |  Koronavirus  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.