Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

V Olomouckém kraji přibylo 712 nákaz, víc než před týdnem

V Olomouckém kraji v pondělí přibylo 712 potvrzených nákaz novým koronavirem, o týden dříve jich bylo evidováno 634. Od začátku pandemie se v kraji koronavirem nakazilo 69.426 lidí. Vyléčilo se jich 61.892 a v souvislosti s covidem-19 od loňského března zemřelo 1202 lidí. Aktuálně se v kraji s nákazou potýká 6332 lidí, vyplývá z informací ministerstva zdravotnictví.

Epidemie v Olomouckém kraji sílí. Za celý uplynulý týden přibylo v krajských statistikách 3411 nových případů onemocnění. Denní přírůstky se uplynulý týden pohybovaly v rozmezí od nedělních 54 případů do čtvrtečních 888 potvrzených nákaz. Počty byly v porovnání s předchozím týdnem vyšší každý den kromě čtvrtka a soboty.

V kraji bylo dosud aplikováno 39 931 dávek vakcíny, je to o 1063 více než před 24 hodinami. Z tohoto počtu dostalo druhou dávku 14 853 lidí. Z celkového počtu zhruba 630 tisíc obyvatel kraje byla tedy očkována zatím malá část. Do Olomouckého kraje bylo dosud dodáno 47 980 dávek vakcín, zbývá jich aplikovat 8049.

V Olomouckém kraji je aktuálně volných 46 z 228 lůžek na odděleních anesteziologie a resuscitace a jednotkách intenzivní péče. Z toho čtyři jsou určena pro pacienty s koronavirem a 42 pro ostatní pacienty.

Standardních lůžek s kyslíkem mají nemocnice v kraji volných 474 z 1365. Na covid pozitivní pacienty nyní připadá 74 volných lůžek a na ostatní 400. Přístrojů pro umělou plicní ventilaci je nyní volných 64 ze 180. Volné jsou dva ze tří přístrojů ECMO, které zajišťují nejvážněji nemocným mimotělní okysličování krve.

Například v Nemocnici Šumperk situace zatím není podle primáře oddělení intenivní péče Mariána Olejníka tak dramatická jako v západní části republiky. "Počty pacientů v resuscitační péči naší nemocnice s nákazou covid-19 v čase oscilují. Na vrcholu jsme měli k dispozici a plně využívali až 12 lůžek. To bylo na loni podzim. V současné době se situace lehce zlepšuje a máme k dispozici šest intenzivních lůžek pro pacienty s potřebou resuscitační péče pro onemocnění covid-19. Samozřejmě jsme nachystání, dle epidemiologického vývoje, tento počet navýšit, s reakčním časem řádově několika dnů," sdělil Olejník. Podle něj jsou většina pacientů na tomto oddělení lidé do 65 let.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MUNI

Štítky ČR, koronavirus, Olomoucký, Olomoucký kraj, COVID-19, infekční onemocnění, pacient, Marián Olejník, Nemocnice Šumperk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Olomouckém kraji přibylo 712 nákaz, víc než před týdnem  |  Koronavirus  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.