Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Pondělí 1. července 2024  |  Svátek má Jaroslava
Bez reklam

Epidemie dál slábne. Jihoafrická varianta se však vyskytuje pravidelně

Epidemie koronaviru v Olomouckém kraji dál slábne. Za poslední týden přibylo 1728 případů, což je o 897 méně, než v předchozím srovnatelném období. Pravidelně s frekvencí až 1 procenta se však objevuje jihoafrická varianta viru. Celkem se od začátku pandemie v Olomouckém kraji nakazilo koronavirem téměř 87 tisíc lidí.

Denní přírůstky nákaz byly za posledních sedm dní v porovnání se stejným dnem v předchozím týdnu nižší v pátek, sobotu, pondělí a ve středu. Statistiku od pátku do pondělí ale ovlivnily velikonoční svátky, kdy se méně testovalo.

Nejvíce případů za uplynulých sedm dní bylo evidováno ve čtvrtek, kdy jich přibylo 490 a ve srovnání s minulým týdnem jich bylo o 52 více. Nejméně nákaz úřady zaznamenaly v sobotu. V tento den bylo pozitivních jen 24 vzorků.

Nejčastější je v Olomouckém kraji v současné době britská varianta koronaviru. "Od 18. března jsme v Ústavu molekulární a translační medicíny v Olomouci genotypizovali 2465 SARS-CoV-2 pozitivních vzorků. Z toho 1886 byla britská varianta, 19 jihoafrická varianta a ostatní jsou jiné generické formy viru. Jihoafrická varianta se objevuje již celkem pravidelně ve frekvenci kolem 0,5 až 1 procenta," sdělil ředitel ústavu Marián Hajdúch

Z nákazy novým koronavirem se od loňského března v Olomouckém kraji vyléčilo 78 533 osob a v souvislosti s nemocí covid-19 zemřelo 1541 lidí. Aktuálně se tak s nákazou potýká 6648 sob.

V kraji se zhruba 630 tisíci obyvateli bylo dosud aplikováno 114 892 dávek vakcíny proti covidu-19, za poslední týden jich přibylo asi 10 500.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, přehled, statistika, Olomoucký kraj, COVID-19, pandemie covidu-19, infekční onemocnění, Marián Hajdúch, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Epidemie dál slábne. Jihoafrická varianta se však vyskytuje pravidelně  |  Koronavirus  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.