Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Pátek 19. července 2024  |  Svátek má Čeněk
Bez reklam

V Olomouckém kraji je za týden 1738 případů covidu. Stejně jako posledně

V Olomouckém kraji přibylo za týden 1738 nových případů nákaz covidem-19, což je podobný nárůst jako v uplynulém týdnu, kdy bylo do statistik zapsáno 1728 případů. Počty však tehdy byly ovlivněny velikonočním pondělím. Celkem se od začátku pandemie v Olomouckém kraji nakazilo novým koronavirem přes 88 tisíc lidí.

Denní přírůstky nákaz byly za posledních sedm dní v porovnání se stejným dnem v předchozím týdnu nižší každý den kromě zmíněného pondělí. O Velikonocích totiž do statistik přibylo 28 případů oproti 405 z pondělí tohoto týdne.

V ostatních dnech už se tento týden počty nových nákaz držely pod hranicí 400 případů - v úterý přibylo 323 případů, což bylo o 140 méně než před týdnem. Ve středu hygienici zaznamenali 336 případů, v mezitýdenním srovnání byl počet nižší o 82. Největší propad je ze čtvrtka, kdy podle statistik přibylo 188 případů oproti 492 z minulého týdne.

Z nákazy novým koronavirem se od loňského března v kraji vyléčilo 81 357 lidí a v souvislosti s nemocí covid-19 zemřelo 1583 lidí. V kraji se zhruba 630 000 obyvateli bylo dosud aplikováno 138 210 dávek, za poslední týden jich přibylo 23 318.

Tempo vakcinace se podle údajů ministerstva zdravotnictví až zdvojnásobilo, minulý týden přibylo asi 10 500 vakcín. V týdnu denně zdravotníci spotřebují více než 4000 dávek - za čtvrtek jich bylo 4184.

Testování ve školách moc důvodů ke spokojenosti nedává

Ve statistikách se ovšem nijak neprojevilo plošné testování žáků, které tento týden začalo ve školách. Pozitivních totiž bylo minimum případů. Olomoucké hejtmanství plošné testování kritizovalo a požaduje lepší testy.

"Na jednání s vládou jsem upozornil na existenci dvojích testů pro školáky s rozdílným principem samoodběru. První jsou uživatelsky přívětivé, druhé jsou zejména pro nejmladší ročníky uživatelsky komplikované. Ty dostal náš kraj," stěžoval si hejtman Josef Suchánek.

Jak se však ukázalo, v dalších dodávkách se do jednotlivých krajů budou dostávat různé druhy testů. "Je to dáno tím, že testy jsou nakupovány postupně principem centrálního nákupu a soutěžením ze 49 různých druhů," vysvětlil hejtman.

Podle něho má tento systém logiku z pohledu veřejných zakázek. "Z uživatelského pohledu je to ale dost nekomfortní. Představa, že se ve školách může každý měsíc změnit systém samoodběru testů příliš spokojenosti nedává," upozornil hejtman Suchánek.

Pozitivní výsledek testu ve škole může být pro děti velkým traumatem

Ponižující pocit, ale i traumatizující zážitek může pro některé děti znamenat pozitivní výsledek testu na covid-19, který se odhalí při hromadném antigenním testování ve školách. Stigma může nastat ve chvíli, kdy jsou děti kvůli tomuto výsledku...

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, statistika, týden, Olomoucký, Olomoucký kraj, COVID-19, infekční onemocnění, Velikonoční pondělí, Velikonoce, Josef Suchánek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Olomouckém kraji je za týden 1738 případů covidu. Stejně jako posledně  |  Koronavirus  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.