Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Město Přerov žádá po ministerstvu změny v testování dětí ve školách

Přerovští radní vyzvali ministra zdravotnictví Petra Arenbergera, aby změnil podmínky testování dětí ve školách a nošení roušek během vyučování. Stejně jako vedení Olomouckého kraje upozorňují na technické problémy s dosavadními antigenními testy.

Na problémy se současnými antigenními testy Singclean, které dostal Olomoucký kraj, upozornilo již hejtmanství. Děti se totiž při testování potýkají s uzávěrem lahvičky, který se jim nedaří otevřít, i s vypadávajícím kapátkem.

Náměstek přerovského primátora Petr Kouba (ODS) nyní navrhuje ministrovi, aby děti mohly buď provádět testování doma nebo aby školy dostaly takzvané plivací testy jednodušší na obsluhu. Možné řešení situace vidí v plošném zavedení RT-PCR testů ze slin jedenkrát týdně.

Přerovští radní zároveň v dopise vyzývají ministra zdravotnictví, aby vydal jednotné závazné stanovisko ohledně akceptování jiných certifikovaných testů, které vyžadují rodiče a jež si chtějí pořídit na vlastní náklady. "Dosud totiž platí pravidlo, že je na zvážení ředitelů, zda rodičům s jiným testem vyhoví," podotkla mluvčí radnice Lenka Chalupová.

Vedení Přerova v dopise poukazuje na nošení roušek. "Radní se většinově shodli na tom, že není vhodné, aby zdravé děti s potvrzeným negativním testem absolvovaly v blížícím se teplém počasí výuku v respirátoru či chirurgické roušce a upozorňují na to, že by žákům mohly komplikovat život dýchací potíže nebo problémy se soustředěním," dodala mluvčí radnice.

Používání vysoutěžených antigenních testů se v Přerově setkalo s kritikou řady rodičů již v minulých dnech, obrátili se kvůli tomu i na vedení města.

Pozitivní výsledek testu ve škole může být pro děti velkým traumatem

Ponižující pocit, ale i traumatizující zážitek může pro některé děti znamenat pozitivní výsledek testu na covid-19, který se odhalí při hromadném antigenním testování ve školách. Stigma může nastat ve chvíli, kdy jsou děti kvůli tomuto výsledku...

V pondělí do škol nepřišlo 108 z 1012 školáků. Vlastní test, takzvaně plivací, si přinesly tři děti, pozitivní výsledek mělo jedno dítě. Ve čtvrtek do osmi přerovských škol mělo nastoupit 1064 dětí, nepřišlo jich 147, vlastní test si přineslo 12 školáků. Pozitivní byl znovu jeden žák.

Například na Základní školu Boženy Němcové dorazila ve čtvrtek ze 77 očekávaných dětí ani ne polovina - přišlo jich 36, pozitivní nebyl nikdo. "Ostatní byly omluveny pro nemoc, případně karanténu a pouze u šesti dětí si nepřejí zákonní zástupci své děti testovat," řekla ředitelka školy Ilona Bočinská.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Olomoucký kraj

Štítky ČR, správa, koronavirus, školy, Přerov, rychlý antigenní test, Petr Arenberger, Olomoucký kraj, Petr Kouba, ODS, Lenka Chalupová, Božena Němcová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město Přerov žádá po ministerstvu změny v testování dětí ve školách  |  Koronavirus  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.