Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Pátek 19. července 2024  |  Svátek má Čeněk
Bez reklam

Alespoň první dávku vakcíny už má šestina obyvatel Olomouckého kraje

Zhruba šestina obyvatel Olomouckého kraje dostala podle dat krajské koordinátorky očkování alespoň první dávku vakcíny proti koronaviru. Necelá polovina z tohoto počtu má už i druhou dávku. Většinou jde o lidi starší 70 let. V Olomouckém kraji je 9 očkovacích center a vakcíny svým pacientů dává také přes dvě stovky praktických lékařů.

Koordinátorka očkování v Olomouckém kraji Jarmila Kohoutová potvrdila, že v úterý tohoto týdne bylo v regionu proti koronaviru naočkováno oběma dávkami vakcíny 53 661 obyvatel. Přes 63 tisíc dalších lidí obdrželo první dávku. 

"Tempo očkování se řídí počtem zájemců o očkování a počtem dodaných vakcín," uvedla Kohoutová. Ve skupině 80+ dostalo obě dávky vakcíny 25,8 procenta lidí, ve skupině 70 až 79 let to je 31,5 procenta. Zbývající počet připadá na nižší věkové kategorie.

V Olomouckém kraji se v současné době očkuje na 9 místech a vakcíny svým pacientům dává také 220 praktiků. "S otevřením dalších očkovacích center aktuálně nepočítáme," potvrdila Kohoutová.

První očkovací centrum v Olomouckém kraji se v polovině března otevřelo ve Společenském domě v Prostějově. „Jde o střed města, poměrně snadno dostupný městskou hromadnou dopravou i vozidlem. Prostory jsou dostatečně velké jak pro očkující zdravotníky, tak pro čekající obyvatele, dostatečný prostor zde má i administrativa. Přijet na očkování automobilem by také neměl být, vzhledem k nedalekému parkovišti, problém,“ řekl primátor Prostějova František Jura.  

Další očkovací centra jsou například v Přerově nebo ve Zlatých Horách na Jesenicku.

Dokdy by mohli být obyvatelé Olomouckého kraje, kteří o to mají zájem, naočkováni, se odhadnout nedá. "Aktuálně na to neodpovím, dodávky vakcín se navyšují a záleží na počtu zájemců. Ze strany médií by bylo vhodné pozitivními sděleními motivovat občany k očkování," řekla koordinátorka.

Počet nově potvrzených případů nákazy v Olomouckém kraji v poslední době zřetelně klesá. V úterý přibylo 221 potvrzených nákaz, což je v mezitýdenním srovnání o 61 méně. V přepočtu na 100 000 obyvatel je však sedmidenní přírůstek stále výrazně nad hranicí 100 případů. Covidem-19 se od loňského března v kraji nakazilo 90 593 lidí.

V Přerově se otevřelo očkovací centrum. Kapacita bude dvojnásobná

Více než 500 lidí budou schopni odbavit zdravotníci v očkovacím centru v Přerově, které se dnes otevřelo ve zdejším klubu Teplo na Horním náměstí. Dosavadní kapacita očkování se tak ve městě zvýší dvojnásobně. Nemocnice, kde se očkovalo doposud,...

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky očkování, vakcína, koronavirus, covid, Olomoucký kraj, očkovací centrum, František Jura, Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Alespoň první dávku vakcíny už má šestina obyvatel Olomouckého kraje  |  Koronavirus  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.