Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Epidemie v kraji dál slábne. Ve čtvrtek dostalo vakcínu přes pět tisíc lidí

V Olomouckém kraji dál klesají počty nakažených covidem-19. Za uplynulý týden přibylo 500 případů, v mezitýdenním srovnání to je o 175 méně. Za posledních sedm dní je tak na 100 tisíc obyvatel evidováno 79 případů. Zvýšilo se i tempo očkování, za čtvrtek bylo využito rekordních 5552 dávek.

"V Olomouckém kraji i nadále dochází k postupnému poklesu v počtu pozitivně testovaných osob. Data potvrzují klesající trend ve všech věkových kategoriích, včetně kategorie osob nad 65 let, dochází tak k postupné stabilizaci aktuální epidemické situace," řekla mluvčí olomoucké krajské hygienické stanice Markéta Koutná.

Minulý týden se počty čtyřiadvacetihodinových přírůstků pohybovaly nad hranicí sto případů v pondělí (178), v úterý (109) i ve středu, kdy jich bylo zaznamenáno 119. Tento týden byla tato hranice překročena pouze v pondělí, kdy si pozitivní výsledek testu vyslechlo 138 lidí. V úterý jich bylo již 97, ve středu 89 a ve čtvrtek 65. 

Počty nakažených se nezvýšily ani po návratu prvních žáků z druhých stupňů základních škol. V týdnu bylo podle Koutné provedeno 46 729 antigenních testů, z toho devět pozitivních. Hygiena z tohoto počtu zatím šetřila tři případy potvrzených PCR pozitivních testů.

Počty nakažených za uplynulých sedm dní na 100 000 obyvatel se v kraji již shodují s celorepublikovým průměrem. Z pěti okresů kraje je nad touto hranicí už jen okres Šumperk, kde je evidováno 114 nakažených na 100 000 obyvatel. V sousedním Jesenicku jich je 61, v okrese Olomouc 76, na Přerovsku 67 a na Prostějovsku 63 nakažených na 100 000 obyvatel.

Lidé mají termín očkování druhý den po registraci

Od počátku pandemie se covidem-19 nakazilo v Olomouckém kraji 92 108 lidí, celkem 88 341 se z nemoci již naopak vyléčilo. Ve statistikách je v souvislosti s novým typem koronaviru evidováno 1683 úmrtí, o 30 více než před týdnem.

V Olomouckém kraji se zhruba 630 tisíci obyvateli bylo dosud spotřebováno 229 370 vakcín, což je o 26 623 více než před týdnem. Předminulý týden tento nárůst činil 22 716 dávek. Druhou dávku, tedy ukončené očkování, má za sebou již 62 381 lidí - zhruba desetina z celkového počtu obyvatel. Tento týden se na řadu dostala i věková kategorie lidí nad 45 let, termín očkování řada z nich dostala hned druhý den po registraci.

"Epidemická situace v našem kraji se lepší. Ukazují to čísla a všichni to okolo sebe vidíme i cítíme," poznamenal hejtman Josef Suchánek.

Koordinaci testování nebo očkovací strategii v kraji pravidelně řeší Krizový štáb nemocnic, kde jsou zástupci osmi nemocnic, léčebného ústavu Paseka, hygieny, záchranky, praktických lékařů, hasičů a krajská koordinátorka očkování. 

"Bavíme si o slábnoucí epidemii, o testování nebo očkovací strategii a obecně o zdravotnické situaci v kraji, nejbližším výhledu a úkolech. Jde o koordinaci postupu a výměnu informací," sdělil hejtman.

Epidemie koronaviru v Olomouckém kraji konečně výrazně zpomaluje

Nových případů nákazy koronavirem v Olomouckém kraji rychle ubývá. Za poslední týden bylo evidováno 675 potvrzených nákaz, v mezitýdenním srovnání to je o 453 méně. Ve čtvrtek přibylo 74 nákaz, o týden dříve jich bylo 141. V Olomouckém kraji...

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ZHKK

Štítky koronavirus, statistika, Olomoucký kraj, očkování, COVID-19, Krajská hygienická stanice, Josef Suchánek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Epidemie v kraji dál slábne. Ve čtvrtek dostalo vakcínu přes pět tisíc lidí  |  Koronavirus  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.