Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Navzdory dešti a chladnu dnes řada restaurací otevřela své zahrádky

Navzdory deštivému počasí řada restaurací a hospod v Olomouckém kraji dnes otevřela své venkovní posezení nebo zahrádky. S úderem třetí hodiny odpolední po půlroční pauze opět ožila obvyklým ruchem například také zahrádka před hospůdkou U Kuděje v sousedství centra Olomouce.

Hospůdka U Kuděje je vyhlášená kvalitním pivem i interiérem v prvorepublikovém stylu. Deštivé a chladné počasí provozovatele hospody Michala Giacintova od otevření letní zahrádky neodradilo. "Vždyť se na to klepeme půl roku," řekl.

Zahrádka pojme jen několik hostů, přesto je její otevření pro Giacintova velkým zlomem v anabázi, která souvisí více než roční pandemií koronaviru a následným několikaměsíčním uzavřením restaurací. "Výdejní okénko jsme vůbec neotevřeli, protože by nepokrylo náklady na provoz. Zahrádku jsme už ale otevřeli," uvedl Giacintov.

Poslední půlrok pro něho byl velmi náročný, protože musel ze svého dotovat například nájemné za hospůdku, která byla zavřená a zela prázdnotou. Kompenzace podle něj pokryly jen zhruba polovinu. "Sice něco přišlo, ale se šíleným zpožděním. Teď si slibujeme, že se budeme moci konečně malinko nadechnout a sanovat to," podotkl.

Giacintov ale musí vyřešit zásadní problém se zajištěním personálu. Pracovníci, kteří v hospůdce U Kuděje pracovali, se za půlroku rozutekli a našli si jiné živobytí. V hospůdce před nuceným uzavřením pracovalo šest až osm lidí, Giacintov nyní může počítat s jedním či dvěma navrátilci. "Nezdá se to, ale je to tvrdý zásah," řekl.

V centru Olomouce a dalších větších měst v kraji dnes byly na otevření připraveny jen některé zahrádky. U mnoha restaurací a kaváren řemeslníci teprve instalovali dřevěné podlahy a stoly.

"Celý týden má pršet, takže zatím není kam spěchat," řekl například pracovník restaurace nedaleko olomoucké radnice.

Olomouc se snaží podniktelům pomoci. Do konce června jim odpouští poplatky za zábor veřejného prostranství. 

Interiéry restaurací by se podle dnešního vyjádření vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) měly otevřít v první půlce června. Zatím se předpokládá 50procentní kapacita, u stolu budou nevýše čtyři lidé. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Olomouc

Štítky restaurace, koronavirus, zahrádka, opatření, Olomouc, hospoda, Olomoucký kraj, pandemie covidu-19, Karel Havlíček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Navzdory dešti a chladnu dnes řada restaurací otevřela své zahrádky  |  Koronavirus  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.