Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Aspoň jednu dávku vakcíny už dostala třetina obyvatel Olomouckého kraje

V Olomouckém kraji už dostala alespoň jednu dávku vakcíny proti novému koronaviru zhruba třetina z 527 tisíc obyvatel, kterých se očkování týká. Obě dávky vakcíny obdrželo necelých 13 procent obyvatel. Tempo očkování by se v příštích týdnech mělo v kraji zrychlovat.

Do kraje dosud dorazilo 299 175 dávek vakcín, aplikováno jich zatím bylo 246 377. V uplynulém týdnu se denní počty podaných vakcín přiblížily k 5000 dávek. V úterý bylo aplikováno 4860 dávek.

"Myslím si, že s průběhem a stavem očkování můžeme být v Olomouckém kraji spokojeni," uvedl hejtman Josef Suchánek (Piráti a STAN).

Nejvyšší očkovanost je u seniorů, jejichž vakcinace byla zahájena v lednu. "U kategorie 80 plus jsme na 75 procentech proočkování, stejně tak u kategorie 70 plus," podotkl Suchánek. Dodal, že očkování postupně nabírá obrátky také u mladších věkových kategoriích, které přicházejí na řadu.

Podle hejtmanova náměstka Iva Slavotínka (Spojenci-Koalice pro Olomoucký kraj) bylo v sociálních službách na území kraje dosud očkováno 6000 lidí z řad klientů a personálu. Do sociálních zařízení už kvůli nižšímu počtu očkovaných osob nebudou jezdit mobilní očkovací týmy.

"Počty už budou tak malé, že není efektivní zajišťovat mobilní týmy," podotkl Slavotínek. Podle něj klienty či zaměstnance sociálních služeb budou očkovat praktičtí lékaři nebo personál očkovacích míst v nemocnicích.

V Olomouckém kraji funguje deset očkovacím míst, z nichž každé denně zvládne aplikovat několik stovek vakcín. Očkovací centra fungují zpravidla v nemocnicích, v Prostějově a Přerově na ně byly přeměněny prostory společenských domů. Lidé se mohou nechat očkovat také ve více než dvou stovkách ordinací praktických lékařů.

Epidemie v kraji dál slábne. Ve čtvrtek dostalo vakcínu přes pět tisíc lidí

V Olomouckém kraji dál klesají počty nakažených covidem-19. Za uplynulý týden přibylo 500 případů, v mezitýdenním srovnání to je o 175 méně. Za posledních sedm dní je tak na 100 tisíc obyvatel evidováno 79 případů. Zvýšilo se i tempo očkování, za...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FNOL

Štítky koronavirus, očkování, vakcína, Olomoucký kraj, Josef Suchánek, Ivo Slavotínek, Česká pirátská strana, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aspoň jednu dávku vakcíny už dostala třetina obyvatel Olomouckého kraje  |  Koronavirus  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.