Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Záchranářka z fakulty zdravotních věd popisuje extrémní nasazení při covidu

Záchranářka a přednostka Ústavu zdravotnického záchranářství a intenzivní péče Fakulty zdravotnických věd Univerzity Palackého v Olomouci Marinella Danosová je jednou z protagonistek chystaného pětidílného dokumentárního cyklu, který zachycuje životní příběhy lidí v době pandemie nového koronaviru. Dokumentární sérii připravuje Cyrilometodějská teologická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci.

Jednotlivé protagonisty postupně zpovídá režisérka Markéta Kopejtková.

"Setkání se záchranářkou Marinellou Danosovou bylo úžasné. Jsem moc ráda, že jsme dostali doporučení právě na ni. Obdivuji její energii, se kterou zvládá své vysoké pracovní nasazení. Spolupráce s ní byla skvělá," sdělila Kopejtková.

Marinella Danosová pracuje jako zdravotnická záchranářka a současně působí jako akademička. Její životní partner je zdravotnickým záchranářem letecké záchranné služby. Společně vychovávají tříletého syna. Jejich pracovní nasazení během pandemie bylo podle Kopejtkové extrémní, přesto je odhodlání zachraňovat lidské životy za celou dobu neopustilo.

"O syna jsme se starali jako ve střídavé péči. Jeden z nás byl ve službě, druhý se doma věnoval dítěti. Společně strávený čas byl pro nás opravdu vzácný. Že bych měla za poslední rok chvíli vyloženě pro sebe, to si vůbec nepamatuju. Naše nasazení bylo opravdu extrémní, ale nemohli jsme jinak. Oba jsme záchranáři tělem i duší," popsala Danosová fungování rodiny v době pandemie koronaviru.

Prostor v chystané dokumentární sérii o pandemii mají dostat zdravotníci, rodiče-samoživitelé, podnikatelé, děti i senioři. Cílem je ukázat, s jakými těžkostmi se lidé musejí vyrovnávat, nejen v profesní rovině, ale také v osobním životě.

Důležitý je díl o konspiračních teoriích

"Nejde nám o to, lovit senzace. Považujeme za důležité natočit příběhy lidí z různých subkultur, aby jejich výpověď pomohla lidem, kteří se nacházejí v podobné situaci. Důležité je samo sdílení příběhů – člověk si uvědomí, že v tom není sám. Věříme, že síla těchto dokumentů se ukáže i v době, kdy budeme na těžké časy s covidem už jen vzpomínat. Dokumenty přispějí také k zachycení důležitého společenského mezníku," uvedl děkan Cyrilometodějské teologické fakulty Peter Tavel.

Režisérka Kopejtková se za prvním protagonistou úvodního dílu dokumentární série rozjela v polovině března. Na kameru hovořil přednosta Kliniky anesteziologie a resuscitace Fakultní nemocnice Královské Vinohrady František Duška.

O dva měsíce později má tým natočeny rozhovory se všemi respondenty pro díl o zdravotnících, setkal se také s protagonisty pro díl o lidech, kterým na covid-19 zemřel blízký člověk. Další díly cyklu dají prostor matkám a otcům samoživitelům, studentům a také lidem, kteří musí po několika letech ukončit své podnikání. Důležitým tématem bude také díl o konspiračních teoriích.

Olomoucká teologie natáčí dokument o těžkém životě během pandemie

Cyrilometodějská teologická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci se rozhodla v pěti dílech dokumentárního cyklu zachytit životní příběhy lidí během pandemie covidu-19. Prostor mají dostat zdravotníci, rodiče-samoživitelé, podnikatelé, děti i...

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto UP, Gabriela Sýkorová Dvorníková

Štítky film, dokument, církev, koronavirus, Univerzita Palackého, Olomouc, COVID-19, Univerzita Palackého v Olomouci, pandemie, Fakulta zdravotnických věd Univerzity Palackého, Cyrilometodějská teologická fakulta Univerzity Palackého, pandemie covidu-19, Peter T

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záchranářka z fakulty zdravotních věd popisuje extrémní nasazení při covidu  |  Koronavirus  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.