Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Pátek 19. července 2024  |  Svátek má Čeněk
Bez reklam

Hejtmanství nedá zaměstnancům dva dny volna po očkování. Mají sick days

, aktualizováno 5. srpna 2021, 18:24

Olomoucký kraj se nepřipojí k vládní iniciativě dvou dnů volna pro své zaměstnance, kteří se nechali očkovat proti koronaviru. O dvou dnech volna pro zaměstnance státních organizací rozhodla v neděli vláda a vyzvala k tomu i kraje a další zřizovatele.

Na tom, že hejtmanství nebude po čkování udělovat svým zaměstnancům volno, se shodlo vedení kraje.

"Tento vládní návrh není systémový a vyvážený, řeší pouze státní zaměstnance. Technicky je řešen opět nesystémově, jednorázovým navýšením počtu dnů takzvaného indispozičního volna známého také pod anglickým názvem sick days," objasnil důvody hejtman Josef Suchánek (Piráti a STAN).

Pracovníci Krajského úřadu Olomouc mají standardně pět dnů sick days, což je podle hejtmana nejen dostatečné, ale toto volno je určené a použitelné přesně pro podobné případy, jako je očkování.

"O tomto rozhodnutí jsme informovali také krajské příspěvkové organizace. Zároveň je však naším stanoviskem ke stejnému postupu nezavazujeme, plně respektujeme kompetence vedení těchto organizací," dodal Suchánek.

Dva dny volna na očkování nedá svým zaměstnancům ani město Olomouc. "Magistrát nezaměstnává státní zaměstnance, takže se nás to netýká," uvedla mluvčí magistrátu Radka Štědrá.

Například Prostějov o dvou dnech volna ještě nerozhodl. "Výzvu vedení města zaznamenalo, ale zatím žádné rozhodnutí nepadlo," sdělila mluvčí prostějovské radnice Jana Gáborová.  

Očkovací místo v Olomouci, kde není nutná registrace, už využily dva tisíce lidí

Dva tisíce lidí se od minulého týdne nechalo naočkovat proti koronaviru v očkovacím místě v olomoucké Šantovce, které nabízí vakcinaci bez registrace. Lékaři vyzývají zájemce, pokud nechtějí čekat ve frontě, ať raději přijdou během dne.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky volno, očkování, sick days, hejtmanství, Olomoucký kraj, Josef Suchánek, Olomouc, Česká pirátská strana, Starostové a nezávislí, Jana Gáborová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejtmanství nedá zaměstnancům dva dny volna po očkování. Mají sick days  |  Koronavirus  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.