Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Tempo růstu případů covidu zrychluje. V Olomouckém kraji za týden přibylo 198 nákaz

V Olomouckém kraji přibylo za uplynulý týden 198 nákaz koronavirem. Tempo růstu nových případů zrychluje, ve srovnání s předchozím týdenním přírůstkem je jich o sedm desítek více. Ve čtvrtek bylo v kraji zaregistrováno 62 nákaz, což je nejvyšší denní přírůstek od konce května.

V přepočtu na 100 tisíc obyvatel Olomoucký kraj za poslední týden vykazuje 31 potvrzených případů covidu-19, před týdnem jich bylo 17. 

Křivka nákaz covidem-19 v kraji začala pozvolna růst v srpnu, na začátku září za týden přibylo šest desítek případů. Nyní se týdenní přírůstky nových případů zvyšují o desítky nákaz. Nejvíce pozitivních testů bylo za uplynulých sedm dní zaznamenáno ve čtvrtek, kdy jich do statistik přibylo 62. Naopak nejméně nákaz bylo evidováno v neděli, a to 11.

Od počátku pandemie se v Olomouckém kraji nakazilo novým typem koronaviru 94 033 lidí, vyléčilo se jich 92 039 a v souvislosti s covidem-19 zemřelo 1714 lidí. Aktuálně se v kraji s nákazou koronavirem potýká zhruba 280 lidí. Loni ve stejnou dobu jich bylo pětkrát tolik.

Lékaři nepředpokládají nárůst zájmu o očkování

V Olomouckém kraji přestala v září fungovat obě očkovací centra v Přerově a Prostějově, očkování se vrátilo do tamních nemocnic. Ve čtvrtek ukončilo provoz také očkovací místo v Galerii Šantovka, ve kterém se mohli lidé od konce července nechat očkovat bez předchozí registrace. Očkování bude nadále zajišťovat Fakultní nemocnice Olomouc.

Personál očkovacího místa v Galerii Šantovka od konce července aplikoval téměř 12 000 dávek vakcín Janssen a Comirnaty. Místo mělo denní kapacitu až 400 dávek. V posledních týdnech ale zájem o očkování výrazně klesl. V průměru bylo v Galerii Šantovka denně aplikováno 120 dávek vakcíny, přičemž téměř polovinu tvořily druhé dávky.

"V očkovacím centru v areálu nemocnice je to obdobný počet a nyní nepředpokládáme výrazný nárůst zájmu," uvedla krajská koordinátorka očkování a primářka oddělení nemocniční hygieny FN Olomouc Jarmila Kohoutová.

Senátorka Chalánková žene Česko kvůli opatření proti koronaviru do Haagu

Senátorka za Prostějovsko Jitka Chalánková a Alena Dernerová požádaly Mezinárodní trestní soud v Haagu, aby vyšetřoval představitele české vlády. Podezírají je ze zločinů proti lidskosti. Důvodem jsou vládní opatření, která podle nich zvýhodňují...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky koronavirus, covid, statistika, Olomoucký kraj, infekční onemocnění, COVID-19, očkování, Šantovka, Fakultní nemocnice Olomouc, Janssen Pharmaceutica

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tempo růstu případů covidu zrychluje. V Olomouckém kraji za týden přibylo 198 nákaz  |  Koronavirus  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.