Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Imunita pod drobnohledem. Olomoucká studie covidových protilátek nabízí poslední volná místa

Jak se vyvinuly hladiny protilátek a další ukazatele související s imunitou a nákazou virem SARS-CoV-2 zkoumá klinická studie nazvaná PREVAL 2. Během tříměsíčního období účastníci dvakrát zjistí aktuální množství protilátek proti nemoci covid-19, která se u většiny z nich porovná také s daty z roku 2020. Noví zájemci se mohou ještě do studie přihlásit, v úvodu týdne bylo k dispozici zhruba tři sta míst.

Klinická studie kolektivní imunity PREVAL 2 probíhá v Ústavu molekulární a translační medicíny Lékařské fakulty Univerzity Palackého a ve Fakultní nemocnici Olomouc. Výzkum navazuje na rozsáhlé testování ze začátku epidemie před dvěma lety. V dubnu 2020 probíhalo testování například v Olomouci u Globusu, v Litovli nebo v Uničově.

FOTO/VIDEO: Olomouc má za sebou první den plošného testování, takto to dnes vypadalo u Globusu

Převážně s negativním výsledkem na covid-19 odcházejí zatím z odběrových stanů v Olomouci, Litovli i Uničově lidé, kteří se jako dobrovolníci ode dneška zapojili do testovací studie sledující promořenost populace. Podle ředitele Ústavu molekulární...

„Ve studii máme momentálně registrovaných 2800 účastníků z Olomouckého kraje, což je více než 90 procent potřebného počtu. Nejprve jsme oslovili účastníky prvního kola z roku 2020. Teď bychom chtěli pozvat i 300 lidí z řad široké veřejnosti, aby také oni měli možnost se zapojit,“ objasnila Michaela Bendová, koordinátorka klinické studie z Ústavu molekulární a translační medicíny LF UPOL a FNOL, na kterém se studie realizuje. K potřebným odběrům lidé chodí již od 18. ledna k zadnímu vchodu budovy alergologie v olomoucké fakultní nemocnici.

Ve studii se stanovují protilátky proti viru SARS-Cov-2. Vyšetřením nelze zjistit časnou infekci, protilátky se objeví patrně po jednom až dvou týdnech od případné infekce a také po očkování. U části vzorků budou odborníci vyšetřovat i buněčnou složku imunity. K vyhodnocení přítomnosti viru SARS-CoV-2 poslouží PCR test. K budoucí analýze vnímavosti jedinců na nemoc COVID-19 mohou být použité i genetické analýzy. Odebraný biologický materiál poslouží i k analýze dalších biomarkerů nemoci.
zdroj: http://preval.zarezervujse.cz

Studie zaměřující se zejména na hodnoty protilátek třídy IgG probíhá kromě Olomouce také v Praze. „Účastníci se dozví aktuální hladinu protilátek, která je důležitá i v širším měřítku pro budoucí nastavování opatření. Studie nám odpoví i na otázku, jak je česká společnost promořená. Samotná účast ve studii obnáší dva odběry krve v rozmezí tří měsíců a absolvování celkem sedmi PCR testů v rozestupu dvou týdnů,“ přiblížil Peter Vanek z Ústavu molekulární a translační medicíny s tím, že PCR testy jsou kloktací a účastníci se nemusejí obávat nepříjemného výtěru z nosohltanu.

Při první části výzkumu před dvěma lety ukázala data na promořenost či výskyt protilátek proti covidu zhruba u 1,5 procenta obyvatel Olomoucka, z tehdejšího pohledu u vážně zasaženého Litovelska promořenost přesáhla podle prvotních výsledků 3 procenta. Podle předběžných zjištění začínající studie PREVAL 2 má nyní protilátky na nemoc covid-19 více než 80 procent lidí, kteří se do výzkumu zatím zapojili.

Delta versus omikron. Na olomoucké přírodovědě zkoumají mutace s využitím vlastních 3D modelů

Na olomoucké přírodovědecké fakultě vytvořili 3D modely proteinů variant koronaviru delta a omikron, které pomohou lépe pochopit jejich rozdílné vlastnosti a chování. Na modelech u jednotlivých variant lze pozorovat rozdíly v mutacích na spike...

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Univerzita Palackého Olomouc

Štítky Výzkum, věda, COVID-19, imunita, protilátky, PCR test, koronavirus, Olomouc, protilátka, nemoc, Lékařská fakulta Univerzity Palackého, Fakultní nemocnice Olomouc, Olomoucký kraj, Ústav molekulární a translační medicíny, Litovel, Uničov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Imunita pod drobnohledem. Olomoucká studie covidových protilátek nabízí poslední volná místa  |  Koronavirus  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.