Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

V kraji přibyl za týden rekordní počet covidových nákaz. Tempo nárůstu ale zpomalilo

Olomoucká krajská hygienická stanice eviduje za uplynulý týden rekordní počet nákaz covidem-19, tempo růstu ale oproti předcházejícím týdnům pokleslo. V regionu roste také počet hospitalizovaných. Z indikovaných testů bylo za poslední týden pozitivních takřka 47 procent.

V Olomouckém kraji za uplynulý týden přibylo rekordních 13 833 potvrzených nákaz koronavirem, ve srovnání s předchozím týdnem byl sedmidenní přírůstek vyšší o 3103 případů. Tempo růstu počtu nákaz se ale zpomalilo. O týden dříve se týdenní přírůstek zdvojnásobil.

Epidemie v kraji zesiluje od začátku roku v důsledku šíření nakažlivější varianty omikron, průměrná týdenní incidence na 100 tisíc obyvatel je podle Krajské hygienické stanice na hodnotě 2194 a hodnota reprodukčního čísla R se odhaduje na 1,15.

Imunita pod drobnohledem. Olomoucká studie covidových protilátek nabízí poslední volná místa

Jak se vyvinuly hladiny protilátek a další ukazatele související s imunitou a nákazou virem SARS-CoV-2 zkoumá klinická studie nazvaná PREVAL 2. Během tříměsíčního období účastníci dvakrát zjistí aktuální množství protilátek proti nemoci covid-19,...

Nadále probíhá plošné testování žáků, studentů i zaměstnanců ve školách. „V období od 28. ledna do 3. února řešila krajská hygienická stanice výskyt onemocnění covid-19 minimálně ve 312 školách a školských zařízeních Olomouckého kraje. Dle dostupných údajů KHS byla nařízena karanténní opatření kolektivům dětí v celkem 229 třídách, u kterých ředitelé potvrdili jejich uzavření pro prezenční výuku. Zcela uzavřeno je v Olomouckém kraji 12 škol,“ informovala mluvčí hygieniků Olomouckého kraje Markéta Koutná.

Ve čtvrtek bylo hospitalizováno 149 nakažených. Na jednotkách intenzivní péče leželo 17 nemocných s covidem-19, šest jich bylo napojeno na umělou plicní ventilaci nebo přístroj ECMO. O týden dříve leželo v nemocnicích 97 nakažených koronavirem, z toho na jednotkách intenzivní péče jich bylo 12 a na umělou plicní ventilaci či přístroj ECMO byli napojeni tři pacienti s covidem-19.

Navzdory zvyšujícímu se počtu nákaz v kraji výrazně klesá zájem o očkování. V kraji se zhruba 630 tisíci obyvateli bylo dosud spotřebováno 895 810 dávek vakcíny, které zahrnují i třetí, posilovací dávky. Za uplynulý týden bylo aplikováno zhruba osm tisíc dávek. První lednový týden bylo v kraji spotřebováno 20 tisíc dávek. Očkování proti koronaviru má v kraji aktuálně dokončeno 58,11 procenta obyvatel.

Asociace: Restauratéři vítají zrušení opatření, vláda musí představit další plán

Restauratéři podle Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP) vítají zrušení přísných opatření od příštího týdne. Silné oživení poptávky nečekají hned v únoru, v březnu se stoupajícími teplotami by se ale mělo dostavit. Vláda by s...

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Koronavirus, zdraví, COVID-19, Fakultní nemocnice Olomouc, Olomoucký kraj, infekční onemocnění, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V kraji přibyl za týden rekordní počet covidových nákaz. Tempo nárůstu ale zpomalilo  |  Koronavirus  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.