Počasí dnes17 °C, zítra18 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Počet nových nákaz koronavirem v kraji se snížil. Stejně tak zájem o očkování

Minulý týden v Olomouckém kraji přibylo 7388 potvrzených nákaz koronavirem. Je to o 3635 méně, než minulý týden. V přepočtu na 100 tisíc je za poslední týden v kraji evidováno 1172 nově nakažených, o týden dříve jich bylo 1748. Odhad reprodukčního čísla R je v Olomouckém kraji 0,75. Pozvolna roste počet hospitalizovaných pacientů nakažených koronavirem, naopak klesá zájem o očkování.

Epidemie v kraji zpomaluje už druhý týden v řadě. Počty pozitivních testů se v minulém týdnu v pracovní dny pohybovaly od čtvrtečních 982 do úterních 1659. V mezitýdenním srovnání byl počet nově nakažených v každý den o několik stovek nižší. Na statistikách se projevuje i menší počet testů. Tuto středu se jich v kraji provedlo tři tisíce proti pěti tisícům z minulé středy.

V uplynulém týdnu řešili hygienici vyskyt onemocnění covid-19 ve 305 školách a školských zařízeních. "Dle dostupných údajů byla nařízena karanténní opatření kolektivům dětí a žáků v celkem 72 třídách, u kterých ředitelé potvrdili jejich uzavření pro prezenční výuku. Zcela uzavřeny jsou v Olomouckém kraji tři školy," uvedla mluvčí krajské hygienické stanice Markéta Koutná.

Epidemie se v Olomouckém kraji po šesti týdnech růstu konečně zlomila

Epidemie koronaviru se v Olomouckém kraji se po šesti týdnech růstu konečně zlomila. Za uplynulý týden přibylo 11 023 případů, což je o 2810 nákaz méně než předtím. V některých nemocnicích však roste počet pacientů s covidem. V přepočtu na 100...

Od začátku epidemie se v kraji se zhruba 630 tisíci obyvateli novým koronavirem nakazilo celkem 207 116 osob, z infekce se vyléčilo 192 863 a v souvislosti s nemocí covid-19 od března 2020 zemřelo 2313 lidí.

V posledních týdnech v kraji kromě pozitivních testů klesá i zájem o očkování. Ve čtvrtek zdravotníci aplikovali 665 dávek, o týden dříve jich bylo 848. Během celého týdne bylo v kraji aplikováno zhruba 3152 dávek vakcíny, v týdnu minulém jich bylo 5000. Například v první lednový týden si vakcínu proti covid-19 nechalo aplikovat 20 tisíc lidí.

Mírně se zvedl počet nakažených koronavirem v nemocnicích. V kraji jich minulý čtrvtek bylo hospitalizováno 214, tento čtvrtek 232. Na jednotkách intenzivní péče leželo tento čtvrtek 29 pacientů, tedy o 9 více, než před týdnem. Tento čtvrtek vyžadovalo plicní ventilaci 17 pacientů.

Například v nemocnicích v Prostějově, Přerově a Šternberku leží celkem 74 pacientů s koronavirem. "Od pondělí se situace z pohledu hospitalizovaných pacientů s covid-19 příliš nezměnila," řekl mluvčí nemocnic AGEL Adam Knesl. Nejvíce pozitivních pacientů hlásí nemocnice AGEL Prostějov, ve které zdravotníci pečují o 36 osob, z nichž je 6 ve vážném stavu.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Koronavirus, COVID-19, očkování, nemocnice, Olomoucký kraj, infekční onemocnění, Agel, Krajská hygienická stanice, AGEL Středomoravská nemocniční a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet nových nákaz koronavirem v kraji se snížil. Stejně tak zájem o očkování  |  Koronavirus  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.