Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Krajský soud potvrdil zproštění viny kvůli požáru Libušína

Osvobozující rozsudek v případu požáru chaty Libušín na Pustevnách v Beskydech platí. Odvolací soud totiž potvrdil zproštění čtyřiapadesátiletého Pavla Pryszcze z Karvinska viny ze způsobení požáru památkově chráněné chaty. Olomoucká pobočka Krajského soudu v Ostravě tento týden zamítla odvolání státního zástupce proti loňskému rozsudku Okresního soudu ve Vsetíně. Rozsudek je tak pravomocný. Novinářům to dnes řekla mluvčí ostravského soudu Veronika Ralevská.

Národní kulturní památka Libušín postavená v roce 1899 podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče shořela v březnu 2014. Poté byla obnovena a loni znovuotevřena.

Podle obžaloby zadal v roce 2007 Pryszcz opravu komína dvěma zaměstnancům, kteří nebyli odborně způsobilí a komín vyvložkovali v rozporu s platnými předpisy. Pryszcz podle žalobce za práci odpovídal, ale závady nezjistil a neodstranil. Když se pak v chatě topilo, vysoké teploty spalin poškozovaly podle obžaloby trámy mezi komínem a stěnou v kuchyni, což později vedlo k požáru budovy.

Obžalovanému hrozilo až osm let vězení. Státní zástupce muži za obecné ohrožení z nedbalosti navrhoval podmíněný trest dvou až tří let vězení.

Pryszcz odmítl u soudu vypovídat. Podle obhajoby mělo na požár vliv více věcí a vznik požáru nelze jednoznačně určit. Obžalovaný byl dosud netrestaný a soud nezjistil, že by si na jeho práci někdo stěžoval.

Předsedkyně vsetínského senátu Alena Matochová při odůvodnění rozsudku uvedla, že nelze prokázat příčinnou souvislost mezi jednáním obžalovaného, jeho pochybením a následkem. Šlo podle ní o neobvyklý, nahodilý a nepředpokládaný souhrn událostí i o opomenutí zásad požární bezpečnosti a ochrany kulturní památky. Kamna napojil až rok po opravě komína kamnář, na kumulaci tepla měla vliv i uzavřená mezera mezi komínem a stěnou a odpovědnost za čistění kamen byla na nájemci objektu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS OLK

Štítky ČR, soud, požár, památky, Libušín, Pustevny, chata, komín, Krajský soud v Ostravě, Beskydy, okres Karviná, Vsetín, Dušan Jurkovič

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajský soud potvrdil zproštění viny kvůli požáru Libušína  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.