Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Soud potvrdil podmíněné tresty za bitku v ostravské herně

Olomoucký vrchní soud dnes potvrdil podmíněné tresty v rozpětí od deseti měsíců do 2,5 roku 12 lidem obžalovaným za hromadnou rvačku v herně Intacto v Ostravě-Bělském Lese před šesti lety. Podle obžaloby napadli ochranku herny za pomoci železných tyčí, teleskopických obušků, sklenic a popelníků. Potrestáni byli za výtržnictví a ublížení na zdraví. Odvolací soud se případem zabýval podruhé.

Proti původnímu rozsudku krajského soudu se odvolal žalobce, požadoval přísnější kvalifikaci, a to pokus těžkého ublížení na zdraví, jeho odvolání však vrchní soud dnes zamítl. "Krajský soud správně skutkově uzavřel, čeho se obžalovaní dopustili, a stejně tak správně jejich jednání kvalifikoval na přečin výtržnictví a přečin ublížení na zdraví," řekl dnes mluvčí soudu Stanislav Cik.

Případ projednával vrchní soud podruhé. Ostravský krajský soud původně uložil skupině obžalovaných 11 podmíněných trestů, dvanáctého obžalovaného Jaroslava Horvátha poslal do vězení na 2,5 roku. Nyní od soudu odešli všichni obžalovaní s tresty podmíněnými, doplnil mluvčí soudu. "Tresty jsou zákonné a přiměřené," dodal Cik.

Incident se odehrál v polovině ledna 2015, napadení ochranky herny 12 obžalovanými se podařilo prokázat především s pomocí kamerových záznamů. Celý incident mezi ochrankou herny a skupinou vyprovokoval jeden z obžalovaných, který se v herně údajně choval nevhodně a byl opilý. Personál jej vyvedl a před hernou se strhla drobná potyčka. Marek Baláž pak přivolal posily a chtěl se za incident pomstít. Útočníci donutili ochranku herny otevřít dveře a vnikli dovnitř. Tam napadli tři členy ochranky. Někteří utrpěli zranění a skončili v nemocnici. Někteří použili přinesené tyče a obušky, jiní brali popelníky či sklenice a házeli je na ochranku.

Obžalovaní u krajského soudu popírali, že by útočili jako organizovaná skupina. Odmítali to, že by se na útoku domlouvali. Tvrdili, že se před hernou objevili náhodou. Soud však jejich tvrzení odmítl, poukázal i na výpisy telefonických hovorů, podle kterých se jednotliví aktéři před útokem obvolávali. Hlavní líčení bylo neveřejné; jeden z obžalovaných byl totiž mladistvý.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, soud, násilí, Ostrava, herna, podmíněné odsouzení, Jaroslav Horváth, Krajský soud v Ostravě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud potvrdil podmíněné tresty za bitku v ostravské herně  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.