Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Rozsudek v olomoucké korupční kauze Vidkun může padnout v červnu

Olomoucká korupční kauza Vidkun, která podle obžaloby odkrývá klientelistické vazby mezi policisty, podnikateli a politiky, spěje k závěru. Případ dnes po dvoudenním výslechu jednoho z hlavních aktérů, bývalého krajského policejního náměstka Karla Kadlece, soud odročil na konec května, kdy by měly přijít na řadu závěrečné řeči. Rozsudek by chtěl soud vyhlásit na konci června, řekl to při jednání soudce Martin Lýsek. Soud měl původně v plánu kauzu projednávat také ve středu, výslech Kadlece byl ale už dokončen.

Kauza bude u soudu pokračovat na konci května

U soudu se Kadlec, tehdejší šéf hospodářské kriminálky Radek Petrůj, vlivný podnikatel Ivan Kyselý a bývalý hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD) obžalovaní z korupčních vztahů mají sejít opět 26. a 27. května. V plánu je doplnění dokazování případně závěrečné řeči, uvedl soudce. „Další termín je plánován na 28. nebo 29. června. Bude v zájmu soudu, pokud vše půjde bez komplikací, vyhlásit rozsudek,“ uvedl soudce Martin Lýsek.

Dokazování již dospělo do finále, obhajoba však ještě namítla otázku selekci odposlechů, respektive toho, kdo měl na starosti výběr, který dostal na stůl soud. „Jde o to, podle jakého klíče byl tento výběr uskutečněn, není možné, aby odposlechy směřující k věci, byly ignorovány. Myslím, že se může jednat o závažné pochybení, je potřeba zkoumat, kdo je selektoval a podle jakého klíče,“ uvedl obhájce Petrůje Tomáš Vymazal.

Obžalovaní vinu popírají

Kvůli výslechu Kadlece soud otevřel zbývající body obžaloby, šlo například o kauzu možného ovlivňování vyšetřování dotací jezdeckého areálu v Olomouci-Lazcích, kvůli které stojí před soudem bývalý hejtman, či. kauzu Tesco SW spojenou s únikem informací. Bývalý vysoce postavený policejní funkcionář Kadlec znovu popřel, že by při setkávání s vlivným olomouckým podnikatelem či bývalým hejtmanem Jiřím Rozbořilem informace z trestních spisů vynášel. „Pan Kyselý po mně nikdy nic nepožadoval,“ zopakoval Kadlec.

Jeho výpověď vždy následně podpořil bývalý šéf hospodářšké kriminálky Petrůj, který podle obžaloby s Kadlecem na vynášení informací a ovlivňování trestních řízení spolupracoval. Stejně jako Kadlec vinu popírá. Zatímco jeho tehdejší šéf byl kvůli Vidkunu propuštěn, Petrůj byl před 5,5 lety postaven mimo službu. Zájem na vyšetřování popřel i Rozbořil. Poukázal na to, že monitorované schůzky s Kadlecem se uskutečnily tři a to v časovém odstupu. „Není to o tom, že bych tlačil na pana Kadlece, aby ovlivňoval řízení, svědčí o tom i časový posun mezi schůzkami. Navíc při poslední schůzce v Opeře se o jezdeckém areálu vůbec nemluví, nebyl ani důvod, aby to tam zaznělo,“ uvedl Rozbořil.

Kauzu Vidkun otevřel soud poprvé loni v únoru, do řady jednání poté zasáhla koronavirová opatření. Případ se týká podle obžaloby devíti trestních řízení, ze kterých aktéři případu vynášeli informace či se snažili vyšetřování kvůli klientelistickým vazbám přímo ovlivnit. Všichni vinu popírají.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky soud, správa, policie, Vidkun, Olomouc, Karel Kadlec, Jiří Rozbořil, ČSSD, Tomáš Vymazal, Tesco

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozsudek v olomoucké korupční kauze Vidkun může padnout v červnu  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.