Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Olomouc po útoku hackerů obnovila datovou síť i webové stránky

Olomoucký magistrát obnovil všechny služby, které byly vyřazeny z provozu po dubnovém útoku hackerů na jeho datovou síť. Zprovozněny už byly i webové stránky města. Na radniční web se hackeři zaměřili později, zřejmě v odvetě za neochotu radnice zaplatit výkupné.

"Tým IT specialistů dokázal zprovoznit veškeré agendy samosprávy a státní správy a magistrát tak poskytuje všechny služby, které občanům poskytovat má," sdělil dnes mluvčí radnice Michal Folta

Od středy bude podle Folty plně v provozu také živnostenský odbor, který zatím fungoval v omezeném režimu. "Magistrát tak bude poskytovat 100 procent svých standardních služeb pro občany. Odborníci upozorňují, že i nadále se budou vyskytovat menší komplikace, které dobu vyřízení některých žádostí prodlouží," podotkl Folta.

Po útoku na městské webové stránky varuje magistrát občany před možnými phishingovými e-mailovými útoky, jelikož nelze vyloučit neoprávněný přístup do databáze webové aplikace.

"Jedná se například o formulář hromadné platby za odpady či o žádosti do dotačních programů. V těchto formulářích jsou obsaženy identifikační údaje a také kontakty, jako je e-mailová adresa či telefonní číslo. Ihned po identifikaci kybernetického útoku došlo k odstavení systému, přesunutí databází a následně k nastavení nové ochrany webových stránek," uvedl Folta.

Lidé by podle něj měli být pozornější vůči podvodným e-mailům ve své elektronické poště.

Olomouc se opět stala terčem útoku hackerů. Web napadla stejná skupina

Olomouc opět čelila kybernetickému útoku. O víkendu hackeři zaútočili na veřejné webové servery a poté musely být preventivně odstaveny webové stránky města. Za útokem stojí stejná hackerská skupina, která na začátku dubna zašifrovala datovou síť...

Hackerská skupina na začátku dubna zašifrovala datovou síť magistrátu a požadovala výkupné 100 tisíc dolarů. Peníze radnice nezaplatila. Na vyšetřování kybernetického útoku magistrát podle Folta nadále spolupracuje s odborníky, policií, Národním úřadem pro kybernetickou a informační bezpečnost a také s Úřadem pro ochranu osobních údajů.

Olomoucký magistrát není jediný, kdo musel podobnému útoku čelit. V březnu hackeři napadli například počítačové systémy Správy železnic i Českých drah. Bezpečnost na tratích však neohrozili.

Útoky hackerů stojí podniky a organizace miliony korun. Škoda po loňském útoku škodlivého programu na nemocnici v Brně dosahuje řádově stovek milionů korun. Benešovskou nemocnici stál útok hackerů zhruba padesát milionů. Stranou zájmu hackerů nezůstávají ani státní instituce.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Olomouc

Štítky útok, hacker, internet, kriminalita, magistrát, Olomouc, webová stránka, České dráhy, Správa železniční dopravní cesty, Úřad pro ochranu osobních údajů, Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost, Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov, a.s., ne

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomouc po útoku hackerů obnovila datovou síť i webové stránky  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.