Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Olomoučtí kriminalisté a celníci rozprášili drogový gang. Jeden z největších v historii kraje

Při jedné z nejrozsáhlejších akcí v historii Olomouckého kraje kriminalisté, celníci, vojenští policisté a zásahová jednotka rozprášili organizovanou skupinu, která vyráběla pervitin. Našli drogy, zbraně, objevili šest varen a zatkli sedm mužů a jednu ženu. Všichni skončili ve vazbě a hrozí jim až 12 let vězení.

Na odhalení skupiny pracovali kriminalisté několik měsíců, zásah se odehrál minulý týden. V poutech skončili členové organizované skupiny ve věku 22 až 57 let. Výrobou drog se podle kriminalistů zabývali minimálně od loňského roku.

"Nelegálně obstarávali chemikálie k výrobě metamfetaminu, který také sami vyráběli a distribuovali, měli přitom rozdělené úlohy. Ve výsledku se nám podařilo zadokumentovat, že nakoupili minimálně 35 kilogramů červeného fosforu. Jde o množství chemikálie, ze které je možné vyrobit až 106 kilogramů pervitinu," uvedl ředitel olomoucké kriminální policie Jan Lisický.

Kriminalisté provedli 12 domovních prohlídek na celém území Olomouckého kraje a tři prohlídky jiných prostor.

"Při těchto prohlídkách bylo zajištěno šest kompletních varen metamfetaminu, chemikálie a nástroje potřebné k výrobě metamfetaminu českou cestou a rovněž věci potřebné k distribuci této látky. Bylo zajištěno 7600 tablet léčiva způsobilých k výrobě metamfetaminu v množství nejméně 537 gramů, dále metamfetamin v množství nejméně 150 gramů," dodal mluvčí olomoucké krajské policie Libor Hejtman.

Drogy by na černém trhu stály desítky milionů korun

Na případu kriminalisté spolupracovali s celníky, při prohlídkách objevili i brokovnici, pistole a náboje. Drogový gang sledovali několik měsíců. Pachatelé dováželi tablety s obsahem pseudoefedrinu a další chemikálie potřebné k výrobě drog z Polska.

"Metamfetamin vyráběli českou cestou za použití červeného fosforu jako katalyzátoru extrakce, kterého si nelegálně obstarali 35 kilogramů. Z tohoto množství lze uvařit asi 100 kilogramů metamfetaminu," uvedla mluvčí celní správy Martina Kaňková. Za to by na černém trhu mohli dostat desítky milionů korun.

Sedm zadržených pochází ze Šumperska a jeden z Chomutovska. Pervitinem zásobovali narkomany na území celého Olomouckého kraje. "Je logické, že při tomto množství drogy putovaly i za hranice kraje," dodal Lisický, podle kterého vyšetřování dál pokračuje.

Policie našla v bytě v Hranicích krabice se třemi kilogramy marihuany

Kriminalisté dopadli v Hranicích na Přerovsku osmatřicetiletého muže podezřelého z rozsáhlé distribuce marihuany. Při domovní prohlídce našli papírové krabice s více jak třemi kilogramy drogy. Muž podle policie zásoboval odběratele v celém městě....

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky kriminalita, drogy, výroba, Olomouc, Olomoucký kraj, droga, historie, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoučtí kriminalisté a celníci rozprášili drogový gang. Jeden z největších v historii kraje  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.