Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Trestní stíhání v případu otravy řeky Bečvy míří na Rožnovsko

, aktualizováno 28. června 2021, 11:36

Trestnímu stíhání bude čelit jedna fyzická a jedná právnická osoba z Rožnovska kvůli loňské otravě řeky Bečvy. V pondělí o tom informovala Policie ČR na Twitteru.

Podle policistů spáchaly obviněné osoby při ekologické havárii dva trestné činy - poškození a ohrožení životního prostředí a neoprávněné nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami.

„Na základě shromážděných důkazů bylo v pátek sděleno obvinění jedné fyzické a jedné právnické osobě z Rožnovska,“ uvedla Policie ČR na sociální síti.

„Fyzické osobě hrozí až pětiletý trest odnětí svobody, právnické osobě zákaz činnosti a peněžitý trest,“ doplnil mluvčí zlínské policie Petr Jaroš.

Na zarybnění řeky Bečvy už padlo půl milionu korun. Bude pokračovat i letos, snahou je nahradit všechny ročníky

Zhruba půl milionu korun už vynaložili rybáři na zarybnění řeky Bečvy, kterou loni na konci září postihla ekologická havárie. Do řeky vysadili roční parmy, mníky, podoustve či ostroretky. Na vysazení násadových ryb použili peníze z...

Podle iDNES se obvinění týká rožnovské společnosti Energoaqua. „Bylo nám sděleno obvinění,“ reagoval dnes na dotaz jednatel společnosti Oldřich Havelka.

Na firmu Energoaqua, která v Rožnově pod Radhoštěm má areál a provozuje zde i čistírnu odpadních vod, ukázal už znalecký posudek. Ředitel firmy Havelka to však zásadně odmítl. „Soudní znalec k tomu důkazy nemá,“ řekl už dřív.

Rozsáhlá ekologická havárie se stala loni ve druhé polovině září. Podle české inspekce životního prostředí byla řeka Bečva zamořena kyanidy. V úseku o délce 40 kilometrů od Vsetína po Přerov jedovaté látky vážně poškodily vodní biotop.

Rybáři odvezli do kafilerie přes 40 tun uhynulých ryb. V případu se na znalecký posudek dlouho čekalo. Znalec Jiří Klicpera dvakrát žádal o odklad při vyhotovení dokumentace. Klíčový posudek obdrželi policisté v květnu.

Ostře sledovaná Bečva. Řeka se v Přerově se zbarvila do oranžova

Po kyanidové katastrofě, která řeku Bečvu zasáhla před čtyřmi týdny, je velká část lidí ke změnám její vody všímavější. Přerované včera pozorovali zbarvení řeky do oranžova. Město uvedlo, že by nemělo jít o výrazně nebezpečnou látku, ze které by...

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje | Zdroj iDNES

Štítky Bečva, otrava, havárie, obvinění, ryby, příroda, právnická osoba, Policie České republiky, Twitter, Energoaqua, Petr Jaroš, Česká inspekce životního prostředí, iDNES.cz, Rožnov pod Radhoštěm, trestní stíhání

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trestní stíhání v případu otravy řeky Bečvy míří na Rožnovsko  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.