Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Policie hledá svědky poničení sochy svatého Kryštofa. U krajnice měla stát bílá dodávka

V souvislosti s poškozením monumentální bronzové sochy svatého Kryštofa na valu u dálnice D35 na Olomoucku žádá policie o pomoc svědky, kteří místem uplynulou sobotu večer projížděli. Podle policie na dálnici v té chvíli stála bílá dodávka se zapnutými výstražnými světly.

Policie se obrací především na řidiče, kteří mají auta vybavena palubní kamerou, informovala olomoucká policejní mluvčí Petra Vaňharová. Socha akademického sochaře a malíře Maria Kotrby, kterou se pachatelé pokoušeli odřezat, musela být kvůli narušení statiky odstraněna.

Bronzová socha stála v blízkosti jižního obchvatu Olomouce na pravém dálničním valu ve směru od Mohelnice na Ostravu. Pachatel ji podle informací policie poškodil v sobotu 30. října v době od 19:10 do 19:55. "Dosavadním šetřením policisté zjistili, že v době od 19:10 do 19:30 hodin měla někde na úseku mezi 270. a 270,5 kilometrem stát v odstavném jízdním pruhu dálnice D35 ve směru od Mohelnice na Ostravu bílá dodávka se zapnutými výstražnými směrovkami. Jednalo se o místo, které se nachází v blízkosti sochy sv. Kryštofa," uvedla mluvčí policie.

Policie žádá řidiče, kteří v inkriminovanou dobu projížděli uvedeným úsekem a mají auta vybavena palubní kamerou, která zachytila zmíněné vozidlo či jiné okolnosti, které by mohly souviset s případem, aby se obrátili na linku 158.

Kolaps dálnice D35 u Velké Bystřice na Olomoucku má na svědomí traktorista, který na poli narazil do sloupu elektrického vedení, ten se nahnul a dráty ohrožovaly provoz. Před osmou hodinou večer byl provoz na dálnici v obou směrech obnoven.

Podle Miroslava Mazala z olomouckého pracoviště Ředitelství silnic a dálnic se pachatelé bezmála čtyřmetrovou sochu kráčejícího Kryštofa s dítětem na rameni pokoušeli odřezat, byli však vyrušeni. "Všiml si toho myslivec, který upozornil policii. Neznámí pachatelé odřezali jednu nohu Kryštofa úplně a řez druhé končetiny už nestihli dokončit, nestabilní dílo nadživotní velikosti tak muselo být odstraněno,“ řekl Mazal.

Socha bděla nad projíždějícími řidiči z valu nad dálnicí u Nemilan od října 2005, její odhalení tehdy završilo výstavbu jižního obchvatu Olomouce. Škodu policisté vyčíslili zhruba na čtvrt milionu korun. "Nejen s úctou k jednomu z významných českých sochařů bude snahou ŘSD artefakt obnovit v plné kráse na původním místě," doplnil Mazal.

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie České republiky, Ředitelství silnic a dálnic

Štítky Krimi, krádež, poškození, svědek, socha, umění, Olomouc, Policie ČR, policie, Dálnice D35, Olomoucký kraj, Marius Kotrba, Ostrava, Mohelnice, Ředitelství silnic a dálnic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie hledá svědky poničení sochy svatého Kryštofa. U krajnice měla stát bílá dodávka  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.