Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

VIDEO: Zátaras, střelba i sprint po poli. Kriminalisté u Olomouce chytili zloděje luxusních aut

Majitel luxusního mercedesu možná poklidně spal v rakouském bydlišti v domnění, že jeho auto nehybně čeká u domu. Realita však byla jiná. Zátarasy, střelba do vzduchu - vůz zastavovali na dálničním obchvatu Olomouce při bleskovém zásahu kriminalisté. Ve středu nad ránem se policistům podařilo zadržet členy gangu, který na zakázku krade v zahraničí drahá vozidla.

Olomoučtí kriminalisté v úterý krátce před půlnocí obdrželi zprávu od rakouských kolegů, že přes české území pojede kradené vozidlo Mercedes Benz a doprovodné vozidlo. „Na základě této informace byl proveden bleskový zákrok. Policisté zmapovali pohyb vozidla na dálnici a zjistili, že se po dálnici D46 blíží k Olomouci,“ popsal noční akci vedoucí odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje plukovník Jan Lisický.

Policisté pohotově vytvořili na obchvatu Olomouce před kruhovým objezdem u Globusu zátaras ze služebních vozidel a zastavovacího pásu. „První vozidlo jsme zastavili jen pár hodin po obdržení prvotní informace. Řidič zastavil, ale stejně jako spolujezdec odmítal opustit auto a spolupracovat s policisty. Z vozu byli tedy oba vytaženi za použití donucovacích prostředků,“ řekl na tiskovém brífinku vedoucí kriminalistů Lisický.

Jen o pár chvil později už k zátarasu přijížděl kradený mercedes. „Když řidič na dálku zpozoroval, že se blíží k probíhajícímu policejnímu zákroku, tak okamžitě zastavil a pokusil se utéct. Během toho zahazoval a snažil se zlikvidovat důkazy a stopy o trestné činnosti, které měl u sebe,“ zmínil Lisický.

Za mužem se vydal do tmy policista z útvaru Služby kriminální policie a vyšetřování, který použil i varovných výstřelů. Při akci navíc podle velitele vyvinul nebývalou rychlost. „Kriminalista při tomto stíhání podal takový výkon, že předběhl dokonce služebního psa,“ vypíchl s úsměvem běžecké schopnosti policisty plukovník Lisický.

Podezřelými jsou tři cizinci ve věku 25, 31 a 32 let. Dopadení muži podle Lisického působili v rámci organizované skupiny, která se specializuje na krádeže luxusních motorových vozidel. Jen za uplynulý týden odcizili na území Rakouska tři další vozy v hodnotě okolo 4,5 milionu korun. S cennými vozidly pak přes Českou republiku směřovali do zahraničí.

VIDEO: Muž po útoku nožem zkolaboval v autobuse. Kriminalistům pachatel neunikl

Případ pobodaného muže dokázali i přes minimum úvodních poznatků rychle vyřešit olomoučtí kriminalisté. Pachatele útoku na dvacetiletého mladíka obvinili již po třech dnech od události. Recidivistovi hrozí za násilný čin tři až deset let vězení.

„Po provedení procesních úkonů skončili ve vydávací vazbě, odkud budou na základ Evropského zatýkacího rozkazu předání do rukou rakouské policie,“ informovala policejní mluvčí Petra Vaňharová.

Během akce probíhala komunikace i s rakouskou policií, která majitele informovala o zajištění jeho auta u Olomouce. „V tom okamžiku majitel o odcizení vozu ani nevěděl. Následně vyčíslil hodnotu vozu na jeden a půl milionu korun,“ podotkl Jan Lisický, který ocenil skvěle fungující mezinárodní spolupráci a profesionalitu provedeného zákroku.

Pachatelé používali při krádežích sofistikovaný postup metody zvané keyless. Technika pro tuto metodu podle kriminalistů vyjde i na půl milionu korun. „Princip spočívá v tom, že zařízení detekuje signál klíče od vozu, prodlouží a zesílí jeho signál. Což pachatelům umožní, aby vozidlo odemkli, nastartovali a odjeli,“ objasnil Jan Lisický.

Policisté stříleli na pronásledované BMW. Honička skončila na kraji Olomouce

Nebezpečnou honičku mají za sebou policisté z Olomoucka a Prostějovska. Po změření rychle jedoucího auta na dálnici D46 jej chtěli zkontrolovat, ale zprvu spolupracující řidič začal mužům zákona ujíždět. Honička končila v olomoucké části Holice,...

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie České republiky

Štítky Krimi, krádež, auto, policie ČR, zásah, Olomouc, Mercedes-Benz, policie, Globus, Dálnice D46, Olomoucký kraj, Rakousko, Česko, střelba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Zátaras, střelba i sprint po poli. Kriminalisté u Olomouce chytili zloděje luxusních aut  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.