Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

Horor v Kostelci na Hané: Muž ubodal bratra, sestru i otce bojovými noži

I pro otrlé kriminalisty byla scéna, která se před nimi v pátek rozprostřela po vstupu do domu v Kostelci na Hané, těžko uvěřitelným šokem. Devětadvacetiletý agresor chtěl potrestat svou rodinu za údajná příkoří, ze kterých je vinil. Připravil si dva velké nože a postupně je zběsilým způsobem ubodal, každému zasadil desítky ran. Ušetřil pouze svou mladší sestru.

Páteční případ z Kostelce na Hané otřásl Českou republikou. Až poznatky policie a výpovědi pachatele rozkryly s jak neslýchanou chladnokrevností a zároveň brutalitou zabil mladý muž z Kostelce na Hané svého bratra, sestru i otce. „Za svou praxi si nevybavuji, kdy bych viděl takto zohavené mrtvoly,“ řekl novinářům na tiskovém brífinku vedoucí odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje Jan Lisický.

Devětadvacetiletý muž podle kriminalistů v žádném případě nejednal v afektu, ale po důkladném předchozím uvážení. Dobře věděl, kdy a kam odcházejí jeho nejbližší příbuzní a po další z rodinných neshod na pátek zosnoval trojnásobnou vraždu.

Ráno počkal, až zůstane v domě sám jen se svým bratrem, do rukou si vzal dva vojenské bojové nože a vtrhl k němu do pokoje. Bez slitování a varování třiadvacetiletého sourozence ubodal. Zasadil mu minimálně 40 bodných ran. Čepele nožů měly délku přes dvacet centimetrů.

Při čekání na další oběť si brousil nože a mazal je olejem

O několik desítek minut později se z procházky se psem vrátila pachatelova dvaadvacetiletá sestra. Hned v předsíni se na ni opět vrhl s noži a hrůzná scéna se opakovala. „Útok směřoval do oblasti krku, hrudníku i zad. Dívka se bránila, má závažná obranná zranění na rukou,“ podotkl vedoucí kriminalistů Lisický.

Dva ukončené lidské životy nijak s mužem neotřásly. Tělo sestry ukryl za kuchyňskou linkou a s kýblem a hadrem uklidil i obrovské množství krve v předsíni. „To jen proto, aby nevaroval další členy rodiny,“ doplnil plukovník Lisický. Mladý muž po úklidu čekal na další oběť. „V průběhu čekání si dál přibrušoval své nože a dokonce se na internetu dočetl, že nože mají lepší účinnost, když jsou pomazány olejem. I to pečlivě po každé vraždě zopakoval,“ popsal Lisický neuvěřitelné chování stíhaného muže.

Za chvíli přišla domů sedmnáctiletá sestra pachatele, které hrozil s noži zabitím a zamknul ji na toaletě. Předtím ji ještě sebral mobil, aby nemohla nikomu podat zprávu o nebezpečí.

Tragický případ otřásl v pátek odpoledne Kostelcem na Hané na Prostějovsku. V jednom z domů se podle serveru Aktu.cz nacházela těla dvou osob, další mrtvý člověk měl ležet před stavením. Policie muže podezřelého ze spáchání násilného trestného...

Dívka byla zavřená v malé místnosti desítky minut, když přišel domů z práce i otec rodiny. „Pachatel na něj zaútočil hned na prahu. Otec se pokusil z místa utéct, udělal pár kroků a muž jej s noži pronásledoval,“ popsal Jan Lisický.

Když své děsivé dílo pachatel před domem dokončil, odešel do svého pokoje a čekal, co se bude dít. Zkrvaveného sedmapadesátiletého muže našel kolemjdoucí patnáctiletý chlapec. „Zachoval se příkladně, zavolal linku 155 a snažil se poskytnout první pomoc. Útok byl ale opět zcela likvidační,“ konstatoval vedoucí krajských kriminalistů.

Na místo dorazila přivolaná záchranka a s ní i hlídka policie. Ta pochopitelně netušila, co se událo za zdmi domu. Po zaťukání na okno otevřel policistům pachatel a ozval se křik dívky zavřené na toaletě. Policisté okamžitě vtrhli do domu a muže ihned zadrželi. „Ani na chvíli tak nebyl po činu mimo prostory domu. Obyvatelům Kostelce tak nehrozilo nebezpečí,“ řekl Lisický a doplnil: „Zazněla také informace o zabití psa, tomu se ale nic nestalo.“

Soud rozhodl o uvalení vazby na trestně stíhaného muže, kterého policie viní ze zvlášť závažného zločinu vražda spáchaného na třech osobách. „Obviněnému hrozí za zvlášť závažný zločin vraždy trest odnětí svobody na patnáct až dvacet let nebo výjimečný trest,“ doplnila mluvčí policie Marie Šafářová.

Součástí vyšetřování bude podle Lisického i znalecké posouzení pachatele z hlediska oborů psychiatrie a psychologie. „V jeho podání to zní tak, že byl členy rodiny týrán, že mu bylo ubližováno. Není schopný říct, čím konkrétně mu ubližovali. Říká, že to bylo sto a jedna maličkostí, které se k sobě skládaly,“ specifikoval motiv vražedné likvidace rodiny z pohledu pachatele Jan Lisický a doplnil: „Nejmladší sestru prý ušetřil proto, že byla podle jeho slov nejméně vinna.“

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie České republiky

Štítky Krimi, vražda, vražda Kostelec, Prostějov, násilí, Policie ČR, Kostelec na Hané, Olomoucký kraj, dům, rodina, policie, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Horor v Kostelci na Hané: Muž ubodal bratra, sestru i otce bojovými noži  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.