Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Za zastřelení mladíka v Lošově snížil vrchní soud trest na jedenáct a půl roku

Třemi ranami z revolveru zasáhl loni v únoru Michal Sosík syna své partnerky, vrchní soud v Olomouci dnes pravomocně rozhodl o trestu 11 a půl roku odnětí svobody. Mladík po střelbě v Lošově vykrvácel v náručí matky. Krajský soud uložil v březnu Sosíkovi vyšší trest, odvolací soud postih o rok snížil.

Soudci odvolacího soudu vzali v potaz prohlášení viny obžalovaného, které krajský soud nepřijal, což podle vrchního soudu nebylo správné. Dosud netrestanému Sosíkovi hrozila sazba deset až 18 let. Vrchní soud také odsouzenému snížil o 200 tisíc korun náhradu škody každému ze sourozenců zabitého mladíka. Matce zastřeleného musí zaplatit milion korun a bratrovi a sestře po půl milionu.

Incident se odehrál loni 11. února před jedním z rodinných domů. Podle obžaloby Michal Sosík po fyzické potyčce s mladíkem vytáhl z ledvinky revolver, který si vzal s sebou, když se chtěl jít projít do lesa. Namířil na horní část těla poškozeného a když se k němu muž přiblížil zhruba na metr, třikrát na něj vystřelil. Mladíkovi prostřelil paži a dvakrát zasáhl hruď, mladík zemřel na místě v náručí matky.

Za loňskou vraždu čtyřiaosmdesátileté ženy v rodinném domě v olomoucké městské části Nedvězí dostal u olomouckého krajského soudu jednačtyřicetiletý Pavel Valha 18,5 roku vězení. Muž bydlel v sousedství a poté, co ho žena vyrušila při vloupání,...

Sosík již u krajského soudu prohlásil svou vinu, soud však jeho prohlášení nakonec nepřijal, poukázal na některé rozpory a přistoupil k dokazování. Před soudem vypověděl, že šlo z jeho strany o subjektivní pocit obrany - mladík na něj prý bezdůvodně zaútočil. Popsal, že jej několikrát udeřil pěstí, přerazil mu nos a roztrhl mu obočí, nakonec prý instinktivně vytáhl z ledvinky zbraň a vystřelil. Po střelbě odešel do domu a zbraň položil na stůl. Podle dalších svědků incidentu však potyčce předcházelo slovní vyhrožování jeho partnerce - matku oběti nakonec i udeřil, což podle ní jejího syna rozlítilo.

Muž byl odsouzen i za to, že si v roce 2016, pravděpodobně v Plzni, bez povolení opatřil ruský samopal z druhé světové války a revolver, bez povolení si ve stejné době opatřil také malorážku s optickým zaměřovačem, další malorážku a tlumiče hluku. Zbraně přechovával až do února 2021, kdy mu je policisté po vraždě zajistili. Obžalovaný, který vlastnil zbrojní průkaz, uvedl, že je měl pro sběratelské účely.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Krimi, vražda, střelba, Lošov, rozsudek, vrchní soud, Olomouc, druhá světová válka, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za zastřelení mladíka v Lošově snížil vrchní soud trest na jedenáct a půl roku  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.