Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Muž přišel o téměř milion korun. Na internetu chtěl zhodnotit své úspory

O téměř milion korun přišel jednašedesátiletý muž z Uničovska, který na internetu naletěl podvodníkům. Muž chtěl zhodnotit své úspory, našel si výhodnou nabídku a komunikoval s domnělým bankéřem. Do telefonu si podle jeho pokynů nainstaloval aplikaci pro převody peněz. Ty nakonec z jeho účtu zmizely.

Na policii se zoufalý muž z Uničovska obrátil ve čtvrtek večer. Vypověděl, že ho na konci května zaujala na internetu reklama nabízející zhodnocení úspor.

"Klikl na odkaz a zaregistroval se u investiční společnosti. Poté mu zavolala žena jako finanční poradkyně, aby mu pomohla s první investicí ve výši 220 dolarů. Zároveň uvedla, že ho bude telefonicky kontaktovat další bankéř, který mu podrobně vysvětlí celý systém investování peněz," popsal mluvčí policie Libor Hejtman.

Za pár dní mu domnělý bankéř opravdu zavolal, začal s výkladem pravidel a muže požádal, aby si do mobilního telefonu stáhl aplikaci pro převody peněz, a přes ni se přihlásil do svého internetového bankovnictví. Při komunikaci ovšem nastaly problémy, a tak se oba domluvili, že si zavolají následující den.

Žena ze Šumperska přišla o víc než půl milionu. Na internetu naletěla cizinci

O víc než půl milionu korun přišla pětapadesátiletá žena ze Šumperska, která se na facebooku seznámila s cizincem. Namluvil jí, že přišel o majetek a potřebuje půjčku, žena mu ve dvou částkách poslala více než půl milionu korun. Peníze jí...

"Falešný bankéř muži zavolal a sdělil mu, že si nejprve provedou několik cvičných plateb. Poškozený odsouhlasil několik převodů, a když zjistil, že mu z účtu odešlo 165 tisíc korun, začal mít pochybnosti. Nato mu podvodník odpověděl, že se nemusí bát, a převedl mu na účet částku 830 tisíc korun. Tvrdil, že se jedná o prostředky investiční společnosti a na nich mu ukáže, jak je převádět," uvedl Hejtman.

Peníze však během dvou hodin po ukončení hovoru z účtu zmizely a muži zároveň přišla zpráva z banky, která mu děkovala za úspěšné uzavření úvěru ve výši 830 tisíc korun. Oklamaný muž se ještě snažil falešnému bankéři zavolat, ale už se mu to nepodařilo.

"Pochopil, že se stal obětí podvodníka a šel událost ohlásit. Ve věci jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření z podvod, za který hrozí trest odnětí svobody až na pět let nebo peněžitý trest," dodal mluvčí policie.

Policie opět varuje občany před podvody na internetu
Apelujeme na občany, pokud se rozhodnou zhodnotit investiční prostředky, aby se o rady obraceli na důvěryhodné finanční instituce. Velice ostražití by měli být před lákavými reklamami neznámých společností.
V žádném případě by si neměli instalovat do mobilních telefonů nebo počítačů aplikace a programy z nedůvěryhodných zdrojů.
Do internetového bankovnictví by se neměli přihlašovat přes pochybně nainstalované aplikace nebo z podvržených odkazů!

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky podvod, Internet, milion, aplikace, mobilní telefon, účet, policie, Uničov, Olomouc, peníze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muž přišel o téměř milion korun. Na internetu chtěl zhodnotit své úspory  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.