Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Nemáte peníze na výplaty, řekla banka řediteli olomoucké školy. Policie vyšetřuje patnáctimilionovou zpronevěru

Hospodářská kriminálka vyšetřuje případ zpronevěry takřka 15 milionů korun z účtů jedné ze základních škol v Olomouci. O kauze informovala Česká televize. Podle náměstka primátora Karla Konečného se na policii přišla udat hlavní účetní. Peníze na chod školy zajistilo mimořádným příspěvkem město.

„Dosud nebyl nikdo obviněn, na případu se stále pracuje,“ řekl krajský policejní mluvčí Libor Hejtman. Na případ dnes upozornila Česká televize, podle jejích informací jde o ZŠ Holečkova, která je nadřízenou organizací pro ZŠ Rooseveltova a čtyři školky. Podle náměstka olomouckého primátora Karla Konečného (ANO) je chod školy zajištěn. Případem se budou v pondělí zabývat olomoučtí radní.

Čtrnáctiletý hoch zachraňoval jednu z obětí vražd v Kostelci. Nikdo z kolemjdoucích mu nepomohl

Běžná cesta domů od zubaře se pro Martina Hublara proměnila v Kostelci na Hané v boj o záchranu lidského života. Na konci dubna šokovala nejen malé městečko na Prostějovsku zpráva o trojnásobné vraždě. Jednu z pobodaných obětí tehdy uviděl na...

"Krajští kriminalisté prověřují zpronevěru ve výši přes 14,5 milionu korun na jedné ze základních škol v Olomouci. Nikdo nebyl obviněn, jsou zde zahájeny úkony trestního řízení. Vzhledem k výši škody, která je v tomto případě velkého rozsahu, hrozí sazba pět až deset let," řekl mluvčí Hejtman.

Podle náměstka Karla Konečného se na případ přišlo na konci června, kdy byl ředitel základní školy upozorněn bankou, že nejsou na účtech prostředky na výplaty. "Okamžitě začal zjišťovat příčinu a prakticky ve stejný den šla na územní odbor policie sama sebe ohlásit jako původce tohoto problému hlavní účetní. Případ převzala krajská hospodářská kriminálka," objasnil náměstek Konečný.

Facebookoví podvodníci řádí i na Jesenicku. Lidé jim důvěřivě posílají kódy k platbám

Důvěra i v kostrbaté osobní zprávy od známých na sociálních sítích se v posledních dnech nevyplácí lidem nejen na Jesenicku. Policisté zde řeší vlnu podvodů, která se šíří přes Facebook. Lidé přicházejí po sdělení telefonní čísla o přístup k...

Přesnou výši zpronevěřené částky náměstek po dnešním jednání na krajském policejním ředitelství vyčíslil na 14,61 milionu korun. Město podle něj poskytlo policii veškerou součinnost pro rychlé došetření případu.

"Základní úkol je zajištěn a to, aby byl udržen provoz školy, město po této stránce jako zřizovatel školy samozřejmě koná," doplnil Konečný. Město již chybějící částku na pokrytí chybějících financí poskytlo.

O případu zpronevěry bude v pondělí dopoledne jednat rada, v odpoledních hodinách se tím budou zřejmě zabývat také olomoučtí zastupitelé. Město počítá s tím, že náhradu škody bude vymáhat v případném soudním řízení.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Krimi, zpronevěra, peníze, hospodářská kriminalita, škola, Olomouc, účetní, výplaty, policie, Karel Konečný, základní škola, Česká televize, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemáte peníze na výplaty, řekla banka řediteli olomoucké školy. Policie vyšetřuje patnáctimilionovou zpronevěru  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.