Počasí dnes28 °C, zítra28 °C
Středa 17. července 2024  |  Svátek má Martina
Bez reklam

Žena z Jesenicka chtěla investovat do akcií ČEZ, přišla o 700 tisíc korun

Neznámí podvodníci okradli dvaašedesátiletou ženu z Jesenicka o 700 tisíc korun poté, co ji zaujala reklama na investice do akcií společnosti ČEZ na sociálních sítích. Nechala se přesvědčit o tom, aby si nainstalovala speciální software, a nakonec přišla o peníze.

Na policii se žena obrátila tento týden. "Uvěřila podvržené nabídce výhodné investice do akcií společnosti ČEZ. Reklama ohledně takové investice zaujala ženu předchozího dne na sociální síti," popsala začátek několikrát opakovaného podvodu mluvčí policie Petra Vaňharová.

Žena vyplnila přihlašovací formulář, za pár minut jí zavolal neznámý muž, který mluvil česky, ale s ruským přízvukem. Ženu to neznepokojilo a počáteční investici ve výši necelých šest tisíc korun odeslala na požadovaný účet.

"Následně přijala telefonát od jiného muže, taktéž hovořícího zřejmě ruským akcentem, který se představil jako bankovní poradce s tím, že jí bude nápomocen ve světě investic. Podle jeho rad si žena do svého mobilního telefonu nainstalovala software pro vzdálenou správu. Volající poté postupně zadával z jejího účtu platby, které mu žena na základě jeho pokynů potvrzovala," uvedla mluvčí policie.

Podvodník manželům z Olomoucka slíbil výnos z kryptoměn. Připravil je o 600 tisíc

O téměř 600 tisíc korun korun připravil manžele z Olomoucka podvodník, který jim nasliboval výnosy z bitcoinů a získal vzdálený přístup k jejich bankovním účtům. Pachateli hrozí až osm let vězení.

Kromě plateb muž navíc na účtu vyřídil i úvěr ve výši 800 tisíc korun, který mu žena v aplikaci nevědomky rovněž odsouhlasila. "V momentě, kdy zjistila, že má na kontě připsanou úvěrovou částku ve výši několika se tisíc korun, ihned se ohradila. Domnělý poradce ji však ujišťoval, že jde o virtuální úvěr a všechny peníze se jí vrátí," dodala mluvčí.

Na konci zhruba čtyřhodinového hovoru komunikoval s ženou ještě další muž, který ji přesvědčil, aby si navýšila denní limit odchozích plateb, aby mohla přijmout již investované finanční prostředky. Důvěřivá žena i tentokrát poslechla. "Z jejího účtu nakonec odešla na několik různých účtů částka přes 700 tisíc korun," uvedla mluvčí policie.

Kriminalisté případ vyšetřují pro neoprávněný přístup k počítačovému systému a pro podvod. Pachatelům hrozí až pět let vězení nebo pokuta.

Policie varuje
Pokud přemýšlíte, jak zhodnotit své úspory, vybírejte velmi obezřetně, do čeho a s jakými poradci budete investovat. Podvody, ve kterých hrají roli vysoké zisky z investic, jsou velmi propracované a naletět je poměrně snadné.
Vše většinou začíná výhodnou nabídkou v podobě internetové reklamy. Podvodníci ochotně nabízejí pomoc s investicemi, často s příslibem vysokého výnosu.
V této souvislosti apelujeme na občany, aby v žádném případě neposkytovali vzdálený přístup na plochu počítače osobám, které neznají, a stejně tak ani nesdělovali své osobní informace či informace k internetovému bankovnictví.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky podvod, investice, akcie, ČEZ, účet, banka, škoda, 700 tisíc, policie, Jeseník, okres Jeseník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žena z Jesenicka chtěla investovat do akcií ČEZ, přišla o 700 tisíc korun  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.