Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

VIDEO: Policie hledá muže s drdolem, který posprejoval památník osvobození Olomouce

V září došlo letos již ke druhému poškození památníku Rudé armády v jednom z olomouckých parků. Pachatele tentokrát zachytila kamera a policie pátrá po jeho totožnosti. Muž posprejoval šestiboký obelisk ze všech stran, na pamětních deskách zanechal nápisy UA.

Za poškození cizí věci hrozí vandalovi z Olomouce v krajním případě až tři roky vězení. Policisté se případem zabývají od pátku 23. září, v noci tehdy dosud neznámý pachatel posprejoval pomník žlutou barvou. Jeho podobu zná policie díky kameře nasměrované k památníku.

„Policisté zajistili kamerový záznam, na kterém je zachycen dosud neznámý muž, který má poškození památníku na svědomí. Mělo by se jednat o muže výšky okolo 180 cm, s delšími vlasy, které má v době páchání skutku stažené do takzvaného drdolu,“ popsala policejní mluvčí Petra Vaňharová.

Pokud by někdo muže poznal nebo měl jiné informace ke zjištění jeho identity, může se obrátit na bezplatnou linku 158, nebo přímo na Obvodní oddělení Olomouc 1 na telefonním čísle 974 766 651 či na e-mailu ol.oo.olomouc1.stsl@pcr.cz.

Žena v olomouckém nákupním centru poskytovala pomoc babičce. Někdo jí mezitím ukradl peněženku

Nepozornosti mladé ženy, která v olomouckém nákupním centru poskytovala první pomoc své babičce, bezohledně využil neznámý zloděj a ukradl jí peněženku. Policie v této souvislosti pátrala po dvou ženách, které zachytil videozáznam. Ženy se...

 

Letos v březnu někdo posprejoval také pískovcovou část obelisku, barvu odstraňovala z památníku odborná restaurátorská firma. Náklady na očištění se pohybovaly okolo padesáti tisíc korun. Autora hákových křížů se policii zatím dopadnout nepodařilo. „Případ poškozeného památníku, ke kterému došlo v březnu letošního roku jsme odložili z důvodu, že se nepodařilo zjistit skutečnosti opravňující zahájit trestní stíhání,“ sdělila mluvčí Vaňharová.

Památník byl v Olomouci odhalen v roce 1945 pouhých 68 dní po skončení druhé světové války, jeho autorem je olomoucký architekt Jaroslav Kovář mladší. Odhalení pomníku se tehdy zúčastnilo okolo 50 tisíc lidí. Novodobou úpravu okolí památníku, která byla provedena v 70. letech minulého století, projektoval architekt Zdeněk Štefka. V roce 2019 byla dokončena komplexní rekonstrukce pietního místa.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie České republiky, Stanislav Heloňa

Štítky Krimi, sprejer, vandal, vandalismus, poškození, škoda, památník, Policie ČR, Olomouc, policie, Rudá armáda, druhá světová válka, Jaroslav Kovář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Policie hledá muže s drdolem, který posprejoval památník osvobození Olomouce  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.