Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Policie chce, aby účetní z olomoucké základní školy šla k soudu. Je podezřelá ze zpronevěry 14,5 milionu

Kriminalisté chtějí, aby bývalá účetní jedné z olomouckých základních škol, která podle nich zpronevěřila více než 14,5 milionu korun, šla k soudu. Policie nyní podala návrh na obžalobu. Peníze sedmapadesátiletá žena poslala virtuálnímu zahraničnímu příteli, který se vydával za amerického lékaře.

Ženě hrozí deset let vězení. Sedmapadesátiletá žena na ZŠ Holečkova působila řadu let a byla již propuštěna. Událost nakonec stála místo i ředitele školy, který odstoupil z funkce. "Kriminalisté ukončili vyšetřování zvlášť závažného zločinu zpronevěry částky přes 14,5 milionu korun z účtu základní školy v Olomouci a předali krajskému státnímu zástupci spis s návrhem na podání obžaloby proti sedmapadesátileté ženě," uvedl policejní mluvčí Libor Hejtman.

Peníze podle kriminalistů z odboru hospodářské kriminality žena postupně převáděla z účtu svého zaměstnavatele na svůj bankovní účet od 25. dubna do 14. června letošního roku. "Ty obratem vyměnila za eura, která převedla na několik zahraničních účtů v domnění, že je zasílá na úhradu poplatků spojených s doručením cenného balíku od virtuálního zahraničního přítele vydávajícího se za amerického lékaře na misi v Jemenu," uvedl již dříve policejní mluvčí Hejtman.

Po zpronevěře pomohou olomoucké základce peníze od města. Ředitel školy podal rezignaci

Způsob schvalování převodů peněz bude na městských školách prověřovat olomoucká radnice. V souvislosti s nedávnou zpronevěrou takřka patnácti milionů korun schválilo vedení města finanční pomoc Základní škole Holečkova. Případ vyšetřuje...

ZŠ Holečkova je nadřízenou organizací pro ZŠ Rooseveltova a čtyři školky. Na věc se přišlo poté, co banka vedení školy upozornila na to, že na účtech nejsou prostředky na výplaty. Žena se poté sama dostavila na policii. Zpronevěra významně zkomplikovala škole finanční situaci, pomoci jí muselo město. V polovině července schválili olomoučtí zastupitelé poskytnutí návratné finanční pomoci ve výši 12 milionů korun na zajištění provozu a výplatu mimořádných odměn pro zaměstnance školy. Primátorův náměstek Otakar Štěpán Bačák (spOLečně) tehdy zastupitelům řekl, že radnice už poskytla škole finanční příspěvek na červnové výplaty.

Případ odhalil také to, že v této škole neměli pravidlo spolupodepisování bankovních příkazů druhým zaměstnancem. Radnice se proto ve školách rozhodla zmapovat aktuální praxi a zajistit, aby byly bankovní převody lépe jištěny.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky účetní, základní škola, zpronevěra, obžaloba, soud, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zuzka Černá

Poslouchala jsem rozhovor s tou ženou. Vypadá to, že je spíš dotčená, že by měla jít do krmininálu, než že by jí bylo blbé, že ukradla 14,5 milionů. Zavřít a ať dělá, aby mohla splácet. S našim soudnictvím to nejspíš zaplatí daňoví poplatníci a ještě zlodějce budou platit pobyt v krimu. :(

Pátek, 9. prosince 2022, 07:52Odpovědět

Policie chce, aby účetní z olomoucké základní školy šla k soudu. Je podezřelá ze zpronevěry 14,5 milionu  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.